Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul Internațional ''Johann Strauss''

Publicat: luni, 23 August 2010 , ora 11.40

Între 22 și 29 august 2010 se desfășoară la București cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional “Johann Strauss”, eveniment ce propune, în spații de cultură importante ca Ateneul Român, Muzeul Național Cotroceni și Catedrala Romano-Catolică “Sf. Iosif”, recitaluri, concerte, audiții, înregistrări și conferințe.


Despre invitații și programul ediției ne-a vorbit Josefina Rodica – director al Festivalului:

“Acest Festival are ca scop scoaterea la lumină a unor piese muzicale de o valoare deosebită scrise de compozitori străini, dar și de românul Iosif Ivanovici, ca un mijloc de a aduce armonie și muzică în domeniul vieții sociale. În program sunt cuprinse piese reprezentative ale mozaicului etno-cultural din țările dunărene și nu numai. Am vrut să actualizăm valsul și în acest sens am reușit să aducem în Festival o nouă lucrare - “Valsul Mării Negre” semnată de dirijorul și compozitorul austriac Christian Schulz, care va fi prezentată în premieră absolută în concertul de la Ateneu din 22 august. De asemenea, pentru prima dată în România va fi cântată Uvertura operetei “Prințul Matusalem” a compozitorului Johann Strauss – fiul.

Invitați vor fi, pe lângă Christian Schulz, talentatul și tânărul compozitor, pianist și organist Király Csaba din Ungaria, muzicieni din Germania și Japonia”.

Declarație preluată de Larisa Clempuș



Duminică, 22 august 2010, a avut loc deschiderea celei de-a IX-a ediții a Festivalului Internațional „Johann Strauss”.

În prezența Altețelor Sale Regale Prințul Paul al României și Prințesa Lia, festivalul organizat de Asociația Romană a Iubitorilor Valsului „Johann Strauss” s-a deschis cu un concert susținut de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului austriac Christian Schulz.

Cele mai multe lucrări din programul serii au aparținut lui Johann Strauss fiul, printre care s-au intercalat fragmente din Boema de Puccini sau din operete de Franz Lehar și Emmerich Kálmán, având-o ca solistă pe Patricia Seymour. Născută la New York și absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, soprana s-a remarcat prin vocea puternică și expresivă, deși în colaborarea cu orchestra au intervenit unele decalaje. 

O altă notă aparte a fost introducerea în program a valsului Luceafărul de Iosif Ivanovici, dar și a unui vals aparținând dirijorului Christian Schulz, scris special pentru această ocazie, original prin coloritul modal, caracterul improvizatoric din final și dramaturgia preluată parcă din muzica de film.

Invitat pentru a șasea oară în cadrul festivalului „Johann Strauss”, Christian Schulz a încercat să imprime atât orchestrei cât și publicului acea notă inconfundabilă a valsului vienez, iar demersul lui îl putem considera reușit.

Orchestra a construit momente pline de jovialitate, sensibilitate sau forță, fiind acompaniată de public pentru celebrul Radetzky-marsch oferit ca bis, aducând parcă la București atmosfera fastuoasă a concertului de Anul Nou de la Viena.

Andreea Chiselev