Arhivă : Cronici Înapoi

A început Festivalul de la Prejmer

Publicat: marți, 3 August 2010 , ora 16.17

Duminică, 1 august 2010, a început la Prejmer, județul Brașov, Festivalul anual "Diletto Musicale" 2010. Cu această ocazie, Ansamblul coral Jugendbachchor dirijat de Steffen Schlandt a susținut un program foarte interesant și bine alcătuit. A început cu Vespro della Beata Vergine de Claudio Monteverdi pentru a marca cele patru secole trecute de la scrierea acestei lucrări. A continuat apoi cronologic cu lucrări de Schütz, Vivaldi, Cherubini, Dvóràk, Schumann, pentru ca la final să se revină la Baroc cu Cantata Jesu bleibet meine Freude de Johann Sebastian Bach.

Nu toate piesele prezentate au fost dedicate exclusiv corului. Concertul pentru oboi și orchestră de Antonio Vivaldi și Romanța de Schumann l-au avut în postură solistică pe un foarte talentat oboist, Emin Curtgeafar, care a impresionat nu doar prin tehnica foarte precisă, ci și prin sensibilitatea cu care a știut să conducă discursul sonor. Emin Curtgeafar este membru al Filarmonicii Brașov; l-am mai remarcat în cadrul unor concerte unde avea de susținut momente solistice pe care le-a executat mereu de așa manieră încât să atragă atenția asupra calității superioare a pregătirii lui. Și la Prejmer a avut o interpretare impresionantă, cucerind aprecierea publicului.

Corul este foarte bine pregătit, intrările au fost mereu caracterizate de o precizie pe care nu o putem pune decât pe seama proverbialei exactitudini nemțești. A fost o surpriză plăcută să ascult intervenția solistică a mezzo-sopranelor. Un timbru foarte plăcut, siguranță și culoare, iată cel puțin trei atribute care mi-au atras atenția. E drept că și acustica bisericii a funcționat ca un excelent amplificator. Totuși, ținând cont de faptul că printre membrii corului sunt destui care nu urmează cursuri de canto la Conservator, este de apreciat evoluția lor curată. Fugile au fost cântate cu mare acuratețe, lucru care nu se întâmplă foarte des.

Iar atmosfera în sine a fost cum nu se poate mai învăluitoare. Ploaia, muzica și biserica veche de opt secole ne-au zăvorât într-o seducătoare atemporalitate, ne-au dus dincolo de curgerea timpului așa cum o cunoaștem. A fost o seară pe placul tuturor celor veniți să asculte, lucru vădit de aplauzele care acopereau până și zgomotul tunetelor de afară. De aceea nu este surprinzător că ansamblul dirijat de Steffen Schlandt a mai acordat două bisuri. Seara s-a încheiat agreabil la tradiționalul pahar de suc pe care organizatorii îl oferă celor din public. Festivalul "Diletto Musicale" va continua pe 8 august cu un concert susținut de Cvartetul Brassovia.


Petra Gherasim