Arhivă : Cronici Înapoi

„Vienna Clarinet Connection” la „Green Hours”

Publicat: joi, 11 Februarie 2010 , ora 14.44
În ultima vreme, jazz-ul promovat pe scenele românești este „asaltat” de un val de muzicieni austrieci. Seria recitalurilor organizate de Forumul Cultural Austriac la Clubul „Green Hours” reprezintă o dovadă în plus în acest sens. Ajunsă în seara de 11 februarie la cel de-al doilea episod, seria intitulată Austrian Hours at Green Hours i-a avut ca invitați pe membrii cvartetului Vienna Clarinet Connection. Ce se întâmplă atunci când patru muzicieni ajung din sfera muzicii clasice la un stil complet diferit, precum jazz-ul?

Componența ansamblului, „neobișnuită” în industria genului datorită prezenței unui corno di bassetto, a avut bineînțeles consecințe în planul repertoriului ales de cei patru clarinetiști: majoritatea partiturilor sunt fie compoziții proprii, fie aranjamente realizate de unul dintre membrii „Vienna Clarinet Connection”, Helmut Hödl. Sincronizarea și tehnica impecabile au relevat experiența cântului în orchestră a muzicienilor ce abordează un stil jazzistic de factură minimalistă; totodată, figurile melodice repetitive și ostinato-urile ritmice preluate din tradiția vieneză au fost completate de ecouri ale muzicii balcanice în câteva dintre piese.

Și chiar dacă factorul improvizatoric specific muzicii jazz a trecut oarecum în planul secundar al interpretării, momentele de ironie și umor, marcate prin efecte timbrale sugestive, nu au lipsit. În finalul programului, lucrări precum Rhapsody in Blue și Summertime din opera Porgy and Bess de George Gershwin au demonstrat capacitatea clarinetului de a reda deopotrivă suspansul și liniștea interioară.
Alexandra Cebuc