Arhivă : Cronici Înapoi

Închiderea stagiunii la Filarmonica George Enescu

Publicat: luni, 5 Iulie 2010 , ora 13.52
Ultimul concert al stagiunii Filarmonicii George Enescu a avut loc vineri, 2 iulie 2010, sub bagheta dirijorului Misha Katz și având-o ca solistă pe Sofya Gulyak. Cunoscută pe plan internațional ca fiind prima femeie care a câștigat Concursul internațional de la Leeds, în 2009, tânăra solistă a interpretat la București Concertul nr.1 pentru pian și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski. Originea rusă a dirijorului și a solistei și-a spus și ea cuvântul, patosul liric al concertului nefiind unul exacerbat, ci sensibil, calm, pe alocuri interiorizat.

Pentru atitudinea scenică a dirijorului am putea folosi, după cum ne-am obișnuit deja, termenul de extrovertit. Misha Katz combină gestica bogată cu trăirea intensă a muzicii, pentru a cărei exprimare orchestra pare a nu-i fi suficientă. Ansamblul îi răspunde însă prin nuanțe dinamice diversificate, dar și prin sincronizarea ritmică și expresivă cu solista. Sofya Gulyak îmbină cu succes rațiunea și sentimentele, liricul și dramaticul, tensiunea și relaxarea, păstrând pentru finalul concertului o notă de strălucire și luminozitate.

Profunzimea gândirii muzicale a lui Misha Katz ne-a cucerit și în partea a doua a serii, prin interpretarea Simfoniei I "Titanul" de Gustav Mahler. Fiecare dintre cele patru părți a avut o notă dominantă: construcția atentă a frazelor, contrastele timbrale și dialogurile instrumentale în partea I, energia și cumulul său în partea a II-a, interiorizare și dramatism în partea a III-a și izbucnirea întregii tensiuni în finalul plin de virtuozitate instrumentală.

Am păstrat pentru concluzie laudele adresate orchestrei, remarcabilă atât din punct de vedere tehnic, dar și expresiv, pentru că a făcut față unui dirijor ale cărui mișcări dansante nu sunt întotdeauna ușor de înțeles. Nu știu dacă publicul a apreciat mai mult concertul sau prestația scenică a lui Misha Katz, cert este că finalul stagiunii Filarmonicii George Enescu a fost unul plin de succes.


Andreea Chiselev