Arhivă : Cronici Înapoi

Ioan Holender și-a luat rămas bun ca director al Operei de Stat din Viena

Publicat: luni, 28 Iunie 2010 , ora 14.13

Sâmbătă, 26 iunie 2010, a avut loc la Opera de Stat din Viena un spectacol retrospectiv dedicat directorului Ioan Holender, născut la Timișoara în 1935, director al cărui mandat se încheie în această vară după 19 ani încununați de succes.

Spectacolul s-a bucurat de participarea multor colaboratori ai lui Ioan Holender în producții memorabile montate pe scena de la Staatsoper, printre care Placido Domingo, Thomas Quastoff, Nathalie Dessay, Simone Young, Violeta Urmana și mulți alții, nume prestigioase care au înfrumusețat scena operei și care au fost întâmpinate cu aplauze călduroase în toți acești ani.

Unii dintre artiștii prezenți la acest spectacol, mai lung de cinci ore, se aflau în momentul întâlnirii cu Ioan Holender la începutul carierei, alții erau deja consacrați. M-am bucurat să văd printre interpreții care, participând la acest spectacol au renunțat la onorarii, pe Simina Ivan, Teodora Gheorghiu, Roxana Constantinescu, Aura Twarowska, Gergely Németi și Ileana Tonca.

Întregul personal al operei a fost prezent la spectacolul de adio - corul, orchestra, personalul tehnic, dirijorul Franz Welser-Möst -, invitați fiind de asemenea dirijori reputați, dintre care pot să amintesc doar câteva nume, lista fiind prea lungă: Zubin Mehta, Betrand de Billy, Fabio Luisi, Antonio Pappano.

Spectacolul a putut fi urmărit în direct de publicul și de trecătorii adunați în piața din fața operei din Viena, fiind transmis pe ecrane montate în exteriorul teatrului și înregistrat de televiziunea ORF. Casa Deutsche Grammophon va realiza un DVD, iar câștigul obținut va fi donat organizației umanitare Concordia cu scopul construirii unui centru de ajutor social în Republica Moldova destinat copiilor orfani și bătrânilor.


Haiganuș Preda-Schimek