Arhivă : Cronici Înapoi

La Fanciulla del West la Opera din San Francisco

Publicat: vineri, 25 Iunie 2010 , ora 13.41

Anul acesta, Fanciulla del West (Fata din Far-West) de Puccini împlinește 100 de ani de când a fost scrisă. Povestea de dragoste dintre Minnie, proprietara unui salon, și banditul Dick Johnson, se desfășoară în California. Opera din San Francisco, dornică să propună publicului un libret cu referințe cunoscute, o sărbătorește până în iulie 2010.

La Fanciulla este o partitură dificilă pentru cântăreți și pentru public. Melodiile infinite și armoniile ei surprizătoare cer o interpretare inspirată și precisă. Directorul muzical permanent al operei, Nicola Luisotti, a inițiat lirismul și tensiunea dramatică în orchestră, dar nu a reușit să inspire toți interpreții. Doar în partida de cărți în care își joacă viața, soprana Deborah Voigt (foto) a făcut din Minnie un personaj credibil, o femeie pe atât de puternică, pe cât de blândă. Iar Roberto Frontali, în pielea Șerifului îndrăgostit, a demonstrat calități vocale strălucite și adaptate rolului.

Sentimentul tragic la Puccini este un ingredient esențial și chiar asta a lipsit, în general. Tenorul Salvatore Licitra a compus un Dick Johnson energic și focos, dar prea simplist. În schimb, publicul a fost sedus de decorurile somptuoase, costumele colorate și, în actul al 3-lea, de intrarea cântăreței pe un cal adevărat. La Fanciulla nu este nici La Bohème, nici Tosca, și doar o producție de excepție îi poate pune în valoare potențialul.


Alexandra Diaconu