Arhivă : Cronici Înapoi

Christian Badea, din nou la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: luni, 7 Iunie 2010 , ora 15.54

Un nou eveniment muzical s-a desfășurat în seara de 4 iunie 2010 în Studioul "Mihail Jora". De ce a reprezentat concertul susținut de membrii Orchestrei Naționale Radio motivul pentru care un public numeros a ales programul alcătuit din lucrări de Johannes Brahms, Piotr Ilici Ceaikovski și Diana Rotaru - un nume cunoscut ce s-a remarcat din noua generație de compozitori? Câteva indicii în acest sens ar putea constitui prezența lui Christian Badea la pupitrul dirijoral, dar și colaborarea dintre violonistul Alexandru Tomescu și violoncelistul Filip Papa - membru al cunoscutului Cvartet "Ad Libitum".

Întreaga seară muzicală a stat sub semnul sentimentului introvertit: de laConcertul în la minor pentru vioară, violoncel și orchestră de Johannes Brahms - în care cele două instrumente soliste s-au imitat și completat reciproc într-un discurs sugestiv - până la coloritul baroc al Passacagliei de Händel-Halvorsen, oferită ca bis de Alexandru Tomescu și Filip Papa sau patetismul reținut din Simfonia a VI-a de Piotr Ilici Ceaikovski, publicul și-a arătat aprecierea prin aplauze entuziaste.

În acest context, lucrarea pentru orchestră a Dianei Rotaru - Corale și cutii muzicale - a completat atmosfera sumbră, cvasi-întunecată a programului prin sonorități oscilând între calm melancolic și izbucniri ale tensiunii - sugerată prin disonanțe, formule ritmice ostinate și contraste de tempo. Dacă legendara cutie a Pandorei din mitologia greacă ar fi fost o cutie muzicală, probabil că sonoritățile ascunse în ea ar fi semănat într-o oarecare măsură cu această compoziție, în care între inocență și zbucium nu este decât un pas.


Alexandra Cebuc