Arhivă : Cronici Înapoi

Noi inițiative privind drepturile de autor în România

Publicat: joi, 6 Mai 2010 , ora 15.51

La conferința de presă organizată miercuri, 5 mai 2010, în Aula Palatului Cantacuzino din Capitală de UCMR-ADA au participat Adrian Iorgulescu, președintele organizației, domnul Mitko Chatalbashev, directorul pentru Europa al Confederației Internaționale a Societăților Autorilor și Compozitorilor (organizație la care sunt afiliate 225 de societăți de gestiune din 118 țări) și domnul Ronald Mooij, secretarul general al Biroului Internațional pentru Drepturi Mecanice, înființat în 1929, care grupează 54 de societăți din 51 de țări. Iată o companie selectă, internațională, care a adus în discuție câteva subiecte destul de fierbinți privind drepturile de autor din România.

Înainte de toate trebuie menționat că UCMR-ADA a găzduit în zilele de 5 și 6 mai 2010 Comitetul Tehnic de Distribuție al Confederației Internaționale a Societăților Autorilor și Compozitorilor, comitet care se întâlnește anual și care iată, are loc și la București, printre participanți numărându-se 45 de societăți de gen din peste 40 de țări. Cei doi reprezentanți ai organizațiilor amintite mai sus au subliniat aprecierea pe care o au față de performanțele UCMR-ADA, ceea ce a determinat alegerea orașului București ca gazdă a comitetului pentru acest an.

După această introducere cordială, au urmat și anunțurile mai sensibile. Astfel, am aflat că, la cererea UCMR-ADA, Curtea Constituțională a României a declarat ca neconstituțional textul ce prevedea exonerarea operatorilor de cablu de la plata remunerațiilor care se cuvin autorilor pentru retransmiterea prin cablu a operelor incluse în programele celor mai importante posturi naționale de televiziune.

În plus, UCMR-ADA a înaintat către Parlamentul României un proiect de lege care va prevedea, printre altele, obligativitatea posturilor de radio și de televiziune de a rezerva din timpul anual de transmisie o proporție de cel puțin 60% operelor de origine română. De asemenea, nu mai puțin de 40% din spațiul de emisie anual ar trebui rezervat operelor de expresie originală română. Nerespectarea acestor cifre ar atrage măsuri punitive de ordin financiar. Domnul Adrian Iorgulescu a subliniat că acest proiect de lege are în spate nu mai puțin de 6500 de semnături de adeziune.

Tot cu ocazia conferinței de presă, a fost prezentat și un clasament al persoanelor care câștigă cel mai mult de pe urma încasării drepturilor de autor, top din care nu lipsesc nume cunoscute ale showbiz-ului autohton, dar din care nu face parte nici măcar un compozitor sau interpret de muzică clasică. Rămâne deschisă întrebarea la care Adrian Iorgulescu s-a ferit să dea un răspuns clar, despre cât de mult va ajuta această lege, dacă va fi promulgată, la impulsionarea creativității și implicit a creșterii valorice a operelor românești, comparativ cu cele internaționale.
Ioana Marghita