Arhivă : Cronici Înapoi

Alina Elena Bercu și Ilian Gârneț la Bruxelles

Publicat: marți, 27 Aprilie 2010 , ora 14.48

În 3 mai 2010 la Bruxelles va începe una dintre cele mai lungi și solicitante competiții internaționale: Concursul Internațional de Interpretare "Regina Elisabeta". Pe 22 aprilie 2010, la Théâtre du Vaudeville din Bruxelles a avut loc un recital excepțional al laureatului cu premiul al III-lea la ediția 2009, violonistul moldovean Ilian Gârneț și al participantei la ediția din 2010 a Concursului Regina Elisabeta, pianista Alina Bercu, în cadrul unui turneu de promovare a discului recent lansat de cei doi interpreți.

Sonata în La major D574 de Franz Schubert, din debutul serii, a fost compusă la 20 de ani, vârsta Alinei de astăzi. Intitulată de Diabelli în prima sa ediție Duo, piesa rămâne și pentru omul modern o pagină saturată în frământări lirice și caractere agitate. Cei doi tineri au dat o citire umoristică și viu ilustrativă partiturii, creând o veritabilă panoramă de dispoziții, emoții și senzații. A urmat Sonata op.27 nr.3 "Balada" pentru vioară solo de Eugene Ysaÿe, care a fost executată de Ilian Gârneț cu o dexteritate fulgerătoare, într-un tempo fantastic cu scurte popasuri cromatice suave, atât de sugestiv enesciene. Vrând-nevrând, îmi suna o singură întrebare: "Oare acesta să fi fost Enescu în ochii lui Ysaÿe?"... A treia piesă din acea seară - Suita în stil vechi de Alfred Schnittke s-a prezentat într-o arcuire logică și stilistic grăitoare, recitalul culminând cu o impecabilă interpretare a Fanteziei "Carmen" de Franz Waxman.

La bis, Ilian Gârneț și Alina Bercu au oferit publicului un aranjament mai puțin cunoscut al Horei staccato de Grigoraș Dinicu. Cu accente lăutărești, tinerii interpreți au dovedit ingeniozitate și în acest moment muzical. Astfel s-a încheiat un spectacolul superb, ce va rămâne îndelung în memoria ascultătorului.


Lucia Raevschi