Arhivă : Cronici Înapoi

Ruxandra Donose la Konzerthaus

Publicat: vineri, 23 Aprilie 2010 , ora 11.13

Întâmplarea a făcut ca soprana Vesselina Kassarova, care ar fi trebuit sa fie solista operei comice "Ora spaniolă" de Maurice Ravel, să se îmbolnăvească, iar în locul ei să fie invitată Ruxandra Donose, mezzosoprana cu un bogat palmares și prezentă la ora actuală pe mari scene europene și americane, printre care Deutsche Oper Berlin și teatrele de operă din Philadelphia și Cincinatti.

Am ascultat-o așadar pe Ruxandra Donose la Konzerthaus din Viena într-un rol pe care îl stăpânește la perfecție și care i se potrivește temperamental ca o mănușă. L-a interpretat de altfel nu demult, la începutul stagiunii 2009-2010, la Covent Garden din Londra, sub bagheta lui Antonio Pappano, iar acum a avut ocazia să strălucească în adevăratul sens al cuvântului pe scena de la Konzerthaus, unde a fost invitată ultima dată în anul 2007.

Jocul de scenă natural și nuanțat, intonația precisă au fost cu cu atât mai remarcabile cu cât partitura lui Maurice Ravel, datând din 1911, solicită interpretului o mobilitate și o emisie vocale diferite de cele caracteristice rolurilor din repertoriul italian și francez de secol XIX.

Mezzosoprana a dovedit ca stăpânește suveran rolul și a degajat acea bună dispoziție, acel farmec frivol și acea senzualitate care au pus-o în valoare și în alte roluri jucate la Viena, precum Carmen de George Bizet. Ar mai fi de amintit că în spectacolul din 21 aprilie 2010 distribuția s-a bucurat de participarea unui bine cotat bariton, și anume danezul Bo Skovhus, iar conducerea muzicală a fost asigurată de dirijorul german Julien Salemkour la pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii din Berlin.

Haiganuș Preda Schimek