Arhivă : Cronici Înapoi

Proms of Delight - Voices of Romance

Publicat: marți, 30 Martie 2010 , ora 9.33
După cum spunea Dan Dediu în volumul său Radicalizare și guerrilla: "Opera trezește multora dintre contemporanii noștri un sentiment contradictoriu. Pe de o parte, genul ca atare nu este agreat în mod deosebit decât de către o minoritate de melomani ce formează un fel de sectă muzicală aparte. Pe de altă parte, fragmente din opere celebre, în interpretări nu mai puțin celebre răsună în orice supermarket sau în casetofoanele automobilelor ce opresc la vreun semafor."

Astfel, pe de o parte un spectacol de operă este adresat unui public restrâns, iar pe de altă parte, un spectacol care aduce la un loc arii, duete și momente orchestrale celebre este adresat unui public larg, dacă nu chiar oricărui meloman. Un astfel de spectacol a fost Proms of Delight - Easter 2010. Voices of Romance care a avut loc sâmbătă, în 27 martie 2010, la Sala "Auditorium" a Muzeului Național de Artă a României.

Am putut asculta fragmente orchestrale atât de cunoscute încât au devenit de multă vreme sonerii pentru telefoane mobile, în interpretarea Orchestra Simfonică "Jeunesses musicales", condusă de Adrian Morar. Între ele: "Aragonaise" din opera "Carmen" de Georges Bizet, Adagio din baletul "Spartacus" de Aram Haciaturian și Uvertura operei "Wilhelm Tell" de Gioachino Rossini.

Cei patru soliști ai serii au fost mezzo-soprana Oana Andra, soprana Narcisa Brumar, tenorul Teodor Ilincăi și baritonul Yuri Tsiple, care ne-au prezentat de asemenea momente celebre din opere și operete de Piotr Ilici Ceaikovski, Emmerich Kalman sau Giacomo Puccini.

Concertul a fost înregistrat și va fi difuzat la Radio România Muzical, în 6 aprilie 2010, de la ora 17.00.

Andra Ivănescu