Arhivă : Cronici Înapoi

„Alegeri, atitudini, afecte” de Valentina Sandu-Dediu

Publicat: luni, 29 Martie 2010 , ora 16.06
În 25 martie 2010, în Sala "Dinu Lipatti" a Universității Naționale de Muzică din București, Valentina Sandu-Dediu și-a lansat noul volum, intitulat "Alegeri, atitudini, afecte. Despre stil și retorică muzicală". La eveniment au luat parte autoarea, Smaranda Murgan - decan al Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică din București și scriitoarea Ioana Pârvulescu, care ne-a vorbit despre legăturile dintre stilul literar și cel muzical:

"Nu cred că este strict același, dar în orice caz, există foarte multe zone comune între stilul literar și stilul muzical și mai ales între modurile de a le înțelege. Am participat la niște cursuri la Universitatea de Muzică, cursuri interdisciplinare făcute chiar cu Valentina Sandu-Dediu, în care am observat pentru prima dată că întrebările pe care dumneaei le punea studenților erau cam de același tip cu cele pe care le pune profesorilor un profesor de literatură, în special în zona poeziei. Probabil că poezia este zona cea mai apropiată de muzică din literar. În cartea "Alegeri, atitudini, afecte. Despre stil și retorică muzicală" am regăsit această primă impresie confirmată pe deplin".

Volumul reprezintă o continuare a cercetărilor precedente ale muzicologului Valentina Sandu-Dediu în domeniile manierismului, stilisticii și retoricii muzicale și are multe puncte comune cu mai multe cursuri susținute de autoare în ultimii ani (cursul de stilistică și cursul de muzică și literatură de la U.N.M.B., acesta din urmă susținut alături de Ioana Pârvulescu). Este însă aceasta o lucrare didactică sau adresată unui public mai larg? "Cred că le are pe-amândouă și nu văd de ce s-ar exclude. Specificul didactic nu înseamnă numai ordine în expunere și idei cu liniuțe pentru că nu trebuie să-i subestimăm pe studenți. Înseamnă și anumite fraze care se leagă și duc undeva din punct de vedere narativ. Sigur că în primul rând am scris cartea în scop didactic, dar cu timpul ea s-a schimbat. Îmi amintesc de ce spunea Ioana Pârvulescu atunci când își scria cartea Viața începe vineri, că uneori cartea te mână pe tine și nu tu cartea".

Și, la final, am întrebat-o pe Valentina Sandu-Dediu de ce "Alegeri, atitudini, afecte"?

"Despre asta este vorba de fapt în carte: despre stilul ca alegere, atitudinile creatorilor, atitudinile interpreților și ale celor care scriu despre muzică, e vorba despre retorică și aceasta presupune afecte, fie afectele din perioada barocă fie, de ce nu, cele contemporane".


Andra Ivănescu