Arhivă : Cronici Înapoi

In memoriam Peter Herbolzheimer

Publicat: luni, 29 Martie 2010 , ora 15.29

Sâmbătă, 27 martie 2010 s-a stins din viață Peter Herbolzheimer, unul dintre cei mai apreciați dirijori de jazz din Europa. Născut la data de 31 decembrie 1935 la București, Peter Herbolzheimer a emigrat în Germania în 1951, unde s-a dedicat studiului muzicii și a evoluat ca trombonist în diferite trupe de jazz. Peter Herbolzheimer a fondat din 1987 BuJazzO (Bundes Jazz Orchester) și a ocupat până la finele anului 2006, postul de prim-președinte al Federației Germane de Jazz.

Cariera sa a fost punctată de numeroase lansări discografice. Ultimul disc lansat este o înregistrare a unui concert din 1955 pe care l-a susținut alături de Diane Reeves: Colours of a Band. În anul 2009, artistul a întreprins un turneu împreună cu Orchestra Europeană de jazz, un eveniment propus de Uniunea Europeană de Radio. Turneul a cuprins concerte și în țara noastră, în Cluj Napoca și la București, organizate cu sprijinul Radio România Muzical.


Ionel Tudor, dirijorul Big Band-ului Radio:

"Vestea acesta a venit ca o bombă pentru noi. Un om deosebit, un om de un talent ieșit din comun, nu numai în dirijat, dar și în modul în care știa să aranjeze notele și să orchestreze. Un om cu un auz perfect, care știa ce înseamnă agogică muzicală, iar fiecare orchestrație, fiecare piesă, chiar și a lui, fiindcă era și un foarte bun compozitor, era ca o mică simfonie pentru Big Band. S-a interesat și a crescut foarte mulți tineri. Noi am învățat foarte multe lucruri de la Peter, iar pentru asta pot să spun acum că îi mulțumim. De fiecare dată când a venit lângă noi, a fost o lecție deschisă, o lecție de profesionalism și o lecție a unui om foarte talentat, hărăzit de Dumnezeu cu acest talent. Am învățat foarte multe de la el și pentru aceasta îi spunem încă o dată că îi mulțumim."