Arhivă : Cronici Înapoi

In memoriam - Francisc Laszlo

Publicat: joi, 18 Martie 2010 , ora 15.53

Cu regret vă informăm că miercuri, 17 martie 2010, s-a stins din viață Francisc Laszlo, personalitate a muzicologiei românești, exeget al componisticii lui Béla Bartók, profesor universitar la Academia de Muzică "Gh. Dima". Născut la Cluj Napoca în ziua de 8 mai a anului 1937, Francisc Laszlo a absolvit Conservatorul din orașul natal, instituție care i-a acordat și titlul de doctor în anul 2001.

În paralel cu o bogată activitate concertistică și camerală, ca flautist, Francisc Laszlo a devenit autor al unui număr însemnat de volume muzicologie, studii, eseuri și articole, mare parte dintre ele având ca subiect creația compozitorului Béla Bartók. Pentru activitatea sa muzicologică a fost distins cu Premiul Academiei Române; a primit la Budapesta Medaliile comemorative Béla Bartók și Zoltan Kodaly, iar în anii 1982 și 1995 i s-au decernat Premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Francisc Laszlo a fost membru al unor asociații importante cu profil muzical, precum Fundația Internațională "Mozarteum" din Salzburg, și s-a numărat printre fondatorii Fundației Sigismund Toduță, respectiv ai Societății Române Mozart, ambele din Cluj Napoca. Înmormântarea eminentului muzicolog Francisc Laszlo este programată pentru ziua de luni, 22 martie.

Dumnezeu să-l odihnească!


Prof. univ. dr. Adrian Pop, rectorul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca:

«Dispariția lui Francis Laszlo, Feri, cum îi spuneam noi între prieteni, lasă un gol deosebit de dureros în comunitatea noastră academică. De când a revenit la Cluj, în orașul său de baștină, în orașul formării sale, după lungi ani în care a fost cadru didactic al Universității Naționale de Muzică din București, a fost efectiv ca un astru strălucitor pentru studenți, pentru colegi, pentru activitatea noastră științifică.

A fost un muzicolog de respirație europeană, cum puțini mai avem. Un prieten extraordinar, un creator de evenimente, de viață muzicală, de societăți și fundații, inima Societății Române "Mozart", care îi va transmite în continuare mesajul. Noi știam desigur că Feri ne va părăsi. Chinul său a fost îndelungat și această despărțire o presimțeam. Întreaga comunitate academică clujeană îi deplânge dispariția și îi simte lipsa.»