Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara

Publicat: joi, 4 Martie 2010 , ora 9.35
Sala Mică a Ateneului Român a găzduit marți, 2 martie 2010, un recital instrumental susținut de Biró László - vioară și Verona Maier - pian. Programul a cuprins Sonata pentru vioară solo de Béla Bartók, Sonata nr.1 op.80 în fa minor pentru vioară și pian de Serghei Prokofiev și Rapsodia Tzigane de Maurice Ravel.

Violonistul Biró László, născut în 1983 la Brașov, a absolvit în 2006 Academia de Muzică "Gh.Dima" din Cluj-Napoca, la clasa profesoarei Dorina Mangra, urmând apoi studii de master la aceeași instituție. A participat la cursuri de maiestrie susținute de profesorii Sergiu Schwartz, Ulrike Titze, Gernot Winishhofer, Josef Schwab, Peter Gülke, Matthias Roiter, Holst Hegel, Takaschi Schimizu, Alexandru Gavrilovici, Florin Croitoru.

În 2008, a participat la Festivalul Internațional "Enescu și muzica lumii" în Orchestra Națională de Tineret, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal.

Tânărul violonist Biró László a primit numeroase premii, printre care Premiul special de interpretare, obținut la Concursul Internațional de la Mohács - Ungaria, premii la concursurile "Miniatura romantică" - Galați, "Tinere talente" - Oradea, "Remember Enescu" - Sinaia. A beneficiat de o bursă de studiu în Germania, pentru a studia cu profesorul Holst Hegel.

Din 2006 este violonist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat din Oradea.

După ce a absolvit, în 1984, Universitatea de Muzică din București, Verona Maier a devenit cadru didactic la catedra de muzică de cameră.

În 2006 a obținut titlul de Doctor în muzică al Universității de Muzică din București.

Debutul său concertistic, din 1970, a deschis drumul a numeroase concerte și recitaluri care au avut loc pe scene din Italia, Elveția, Franța, Grecia, Ungaria, Germania, Slovacia, Austria, Spania, Portugalia, Danemarca, Polonia, Suedia, Anglia și Cehia, precum si al participării la numeroase festivaluri naționale și internaționale.

Alături de Georgeta Stoleriu (soprană, lăută, percuție), Anca Iarosevici (viola da gamba discant, alto, tenor) și Robert Dumitrescu (viola da gamba tenor, fidel, lăută, percuție), face parte din formația de cameră Studioul de Muzică Veche, evoluând la clavecin și percuție.

Pianista Verona Maier a realizat înregistrări și a participat la numeroase emisiuni pentru radio și televiziune. Este prezentă pe șapte CD-uri realizate în țară și străinătate. A fost solicitată de mai mulți regizori, pentru a asigura consultanța de specialitate la muzica mai multor filme pentru marele sau micul ecran : Moara lui Călifar (Șerban Marinescu, 1986), O vară de neuitat (Lucian Pintilie, 1994), Craii de Curtea Veche (Mircea Veroiu, 1996), Scrisorile prietenului (Mircea Veroiu, 1997).

În 2004 a fost distinsă de către Președinția României, cu medalia "Meritul cultural" - clasa I.

Recitalul din seara zilei de 2 martie 2010, de la Sala Mică a Ateneului Român, a fost unul extrem de reușit. În ciuda unei aparente fragilități, tânărul violonist Biró László a dovedit că este posesorul unei forțe extraordinare, are o tehnică excepțională, un sunet cald, o grijă foarte mare pentru nuanțare și frazare, dar și o sensibilitate rar întâlnită. Lucrările dificile au fost o provocare pentru talentatul muzician. Desigur, măiestria pianistei Verona Maier, s-a dovedit, ca de fiecare dată, un element esențial în completarea actului artistic, dar nu oricum, ci cu sensibilitate și rafinament.

Adriana Nițu