Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marti seara la Ateneul Român

Publicat: marți, 26 Ianuarie 2010 , ora 12.52
26 ianuarie 2010 a fost o zi extrem de friguroasa. Nu ne-am fi asteptat sa vedem o sala plina... dornica sa audieuze un concert cameral. Însa, nimic nu poate sta în calea placerii de a-i asculta pe tinerii muzicieni, care dau masura talentului lor pe scena Salii mici a Ateneului bucurestean, în fiecare marti seara...

De data aceasta i-am putut urmari pe cei care alcatuiesc Cvartetul Aertho: Teodora Stoica - vioara I, Andrei Stanciu - vioara a II-a, Corina Gavril - viola si Sorin Munteanu - violoncel, studenti ai Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi. Programul a fost unul bine ales: Cvartetul KV 387 in sol major de Wofgang Amadeus Mozart, Cvartetul nr.8 in do minor de Dmitri Sostakovici si Cvartetul op.51 nr.2 in la minor de Johannes Brahms.

Cvartetul Aertho a luat fiinta în iunie 2008, sub îndrumarea profesorului Bujor Prelipcean. Teodora Stoica a urmat Colegiul National de Arta "Octav Bancila" din Iasi, clasa profesoarei Natalia Epure si este laureata a Concursurilor nationale de interpretare de la Deva (1994, 1996) , a concursului international de la Chisinau (1995), precum si a olimpiadelor nationale. Ca solista a cântat alaturi de Filarmonica din Iasi si de Orchestra Universitatii de Arte. S-a perfectionat la cursuri de master sub îndrumarea violonistului Florin Paul.

Andrei Stanciu este absolvent al Liceului de Arta din Brasov, profesor Maria Mireanu, a fost premiat la numeroase concursuri nationale ("Tinere talente", "Timotei Popovici", "W.A.Mozart", "Remember Enescu") si a câstigat Premiul Uniunii Criticilor Muzicali "Mihail Jora" si Premiul Special "Accendo" la concursul international "Remember Enescu", Sinaia 2006. S-a perfectionat la cursuri de maiestrie sustinute de Alexandru Tomescu, Florin Paul, Eduard Schmieder si Arlette Bonamy. A concertat ca solist alaturi de orchestrele filarmonicilor din Iasi, Brasov, Râmnicu Vâlcea, Botosani si a sustinut recitaluri în tara, dar si în Belgia si Austria.

Corina Gavril a studiat întâi vioara, iar de la vârsta de 14 ani viola. A fost premiata la olimpiadele nationale (2002, 2003, 2005 si 2006) si a câstigat Premiul I si Marele trofeu la Concursul national de interpretare si de studii teoretice "Primavara artelor", Bacau 2005. A participat la cursuri de maiestrie cu Dan Mitu si Wolfgang Closs si a sustinut recitaluri la Iasi, Bacau, Focsani, Constanta, Târgu Mures si Arad.

Sorin Munteanu a studiat violoncelul la Colegiul de Arta "Octav Bancila" din Iasi, clasa profesorului Constantin Grigore. Premiat la Concursul national "Ciprian Porumbescu" (Suceva 2003), Concursul international "George Enescu" (Tulcea 2003, 2004 si 2006) si la olimpiade, a sustinut numeroase recitaluri, precum si concerte, în calitate de solist alaturi de Filarmonica "Moldova" din Iasi.

Seara de 26 ianuarie a fost una reusita, cei patru muzicieni dovedind ca se afla într-o forma deosebita. O tehnica buna, sensibilitate, priceperea de a conduce frazele muzicale, dar mai ales omogenitatea cvartetului - destul de "tânar", au încântat publicul, care i-a rasplatit din plin cu aplauze si strigate de "bravo", pe interpreti. Viitorul nu poate fi decât promitator pentru tinerele talente...
Adriana Nitu