Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara

Publicat: marți, 2 Februarie 2010 , ora 10.23
Incă o seară petrecută în compania tinerilor, s-a consumat la Sala Mică a Ateneului Român, o nouă ediție a Stagiunii de marți seara.

Cei patru muzicieni din Cluj, care alcătuiesc Cvartetul ARCADIA au prezentat un program deosebit de atractiv: Cvartetul nr.2 în la minor de Felix Mendelssohn Bartholdy și – împreună cu invitatul serii – clarinetistul Răzvan Poptean – Cvintetul cu clarinet op.34 în si minor de Johannes Brahms.

Cvartetul, format din Ana Bogățilă – vioara I, Răzvan Dumitru – vioara a II-a, Traian Boală – violă și Zsolt Török – violoncel, a luat ființă în anul 2006, sub îndrumarea lui Nicușor Silaghi (vioara a II-a a Cvartetului Transilvan). După participarea la Festivalul de Muzică de Cameră de la Odorheiul Secuiesc, au urmat concerte la Cluj-Napoca, Sighișoara, Sibiu, Satu-Mare și București, pentru ca apoi să concerteze și peste hotare, în Germania, Ungaria, Austria, China și Elveția.

Succesul evoluției în concursuri, s-a materializat în multe premii, câștigate într-un timp relativ scurt: “Haydn” și “Artis”, în cadrul “Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest”, apoi în noiembrie 2007, Concursul “Ferdinand Weiss” de la Cluj-Napoca.

In septembrie 2009, cei patru muzicieni au participat pentru prima oară la Concursul Internațional “Gianni Bergamo Classic Music Award” – Lugano – Elveția, unde au obținut premiul II (premiul I nefiind acordat), apoi la prima ediție a Concursului Internațional de Muzică de Cameră Hamburg, Premiul I, Premiul “Brahms” și Premiul “Mendelssohn”. Acest triplu succes le-a permis înregistrarea unui CD și un turneu european.

Tinerii clujeni au beneficiat de cursuri de măiestrie cu Hatto Beyerle, Avedis Kouyoumdjian, György Kurtág, Anner Bylsma, Vera Beths, Ferenc Gábor, Ferenc Rados și Ferenc László.

Din aprilie 2009, cei patru instrumentiști care alcătuiesc Cvartetul ARCADIA, au devenit membri ai Academiei Europene de Muzică de Cameră.

In recitalul cameral din 2 februarie 2010, muzicienii clujeni au reușit să convingă publicul, încă de la primele acorduri, că sunt niște instrumentiști de mare valoare. O perfectă sincronizare, grija pentru fiecare detaliu, o participare afectivă ieșită din comun, au creat momente de o rară frumusețe, atât în pasajele dramatice, cât și în cele lirice. Din păcate, destul de puțini spectatori au beneficiat de această prezentare deosebită pe scena Sălii Mici a Ateneului Roman. Chiar și așa, aplauzele îndelungate au reflectat impactul deosebit avut asupra publicului.

A fost o seară încântătoare, ce ne-ar putea îndreptăți să afirmăm, fără să greșim, că tinerii muzicieni au în față un viitor strălucit.
Adriana Nițu