Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marti seara

Publicat: marți, 19 Mai 2009 , ora 14.29
Concert de muzica medievala si celtica al ansamblului Grafic Artisti si profesoriDe aceasta data în fata publicului au aparut:

Corina Ardelean
- flaute, profesor flaut, Liceul de Arta "Sabin Dragoi" din Arad
Ana Sapcu - oboi, ocarina, fluiere, prof. oboi, Liceul de Arta "Sabin Dragoi" din Arad
Marcel Sapcu - blockflöte sopran, sopranino, prof.clarinet, Liceul de Arta "Sabin Dragoi" din Arad
Doru Trebuie - blockflöte alt, bas, cimpoi, prof.clarinet, Liceul de Arta "Sabin Dragoi" din Arad
Cristian Sapcu - fagot, prof. fagot Colegiul de Arta "Ion Vidu" din Timisoara
Beniamin Condoros - percutie, student la Academia de Muzica "Gh.Dima" din Cluj Napoca
Diana Bradean - mezzosoprana, studenta la Universitatea de Vest-Facultatea de Muzica din Timisoara
Angela Petrean - dans si step celtic, actrita la Teatrul de Stat din Arad si prof.de teatru la Liceul "Sabin Dragoi" din Arad.
Un program deosebit...

Ansamblul s-a înfiintat în 2002, cu un repertoriu initial de muzica veche. Patru ani mai târziu muzicienii au adaugat la piesele de Pierre Attaignant sau Hans Leo Hassler cântece si dansuri traditionale si medievale irlandeze, scotiene, dar si rusesti sau sârbo-croate, aranjându-le pe toate într-un stil unitar. Grupul a primit si adaos coregrafic în completarea vizuala a muzicii alese.

Grafic
a participat la festivaluri de muzica veche la Arad, Sibiu, Medias, Deva, Caransebes, Hunedoara, dar si în strainatate, în Ungaria si Germania. Artistii au colaborat cu Filarmonicile din Arad si Bucuresti, cu Academia de Arte "George Enescu" din Iasi, Universitati din Arad si Oradea, cu Opera Româna din Timisoara, Teatrul de Stat "Ioan Slavici" din Arad, aparând pe viu si în emisiuni de televiziune. Au primit, pe lânga acestea, premiul I la Concursul International de Muzica Medievala de la Szeged - Ungaria.
24 de piese din bogata si originala lista de lucrari ale formatiei au fost oferite celor prezenti în mica sala de concert a Ateneului de cei 8 membri (cu o costumatie sugerând perioada reprezentata) obisnuiti sa cânte ca menestreli în vechi piete, în aer liber. Ei s-au adaptat însa noii situatii, dozându-si intensitatile, fara a frustra aceasta muzica genuina de specificitatea ei: rezonante vesele, puternice, fara fluctuatii si gingasii "de curte", adevarate chemari la veselie si joc. Instrumentistii au atacat stime lente si de virtuozitate, vocea a sunat fara cusur, cu precizie intonationala si trairi fruste ale sensurilor textelor, iar dansul s-a adaugat sonoritatilor de sase ori, aducând salturi si piruete în papuc simplu, dar si completând ritmic muzica prin pasii percutati ai pantofilor cu placheuri folositi în step, elemente împrumutate de la trupele irlandeze.

Publicul?
Melomanii obisnuiti ai salii fost încântati de muzica sui generis si de surpriza vizuala, aplaudând înca o manifestare reusita din Stagiunea de marti seara.
Tatiana Ghenuche Galan