Arhivă : Cronici Înapoi

Fado la Muzeul Taranului Român

Publicat: sâmbătă, 24 Octombrie 2009 , ora 12.40
Ambasada Portugaliei a organizat sâmbata, 24 octombrie 2009, la Muzeul Taranului Român un nou concert de fado, gen muzical extrem de cunoscut si apreciat nu numai în tara de origine, ci si în întreaga lume.

Denumirea de fado provine din limba latina, cu semnificatia de "soarta" sau "destin" si este adesea asociata cu termenul saudade, care poate fi partial exprimat în limba româna drept "dor" sau "dorinta puternica de a avea ceva, de multe ori imposibil de obtinut". Explicatia ne duce cu gândul la tristete, suferinta, melancolie, pasiune. Este exact ceea ce am putut asculta: o muzica plina de nostalgie, amintiri ale vremurilor de demult, ce vorbeste despre dragoste pierduta sau idealuri neatinse, interpretata de Gisela Joao, acompaniata de o chitara portugheza (Mario Henriques) si una clasica (Pedro Soares).

Vocea puternica si calda în acelasi timp a solistei a fost plina de variatii de intensitate si registru, având ca rezultat sonoritati pline de energie si viata. Prin profunzimea trairii sale, muzica te învaluie pur si simplu, reusind parca sa-ti acapareze simturile. Este imposibil sa nu te identifici, macar pentru un moment, cu rolul principal al acestei povesti muzicale.

Prin definitie se spune ca fado-ul nu poate fi explicat, ci trebuie simtit. Dupa concert am ramas cu aceeasi impresie. Acest gen de baza al spiritului portughez contine cu siguranta mai multe semnificatii decât cele ce pot fi descrise în cuvinte.
Andreea Chiselev