Arhivă : Cronici Înapoi

Cvartetul Cantabile la Ateneul Român

Publicat: marți, 17 Noiembrie 2009 , ora 18.08
Marti, 17 noiembrie 2009, o noua manifestare la Sala Mica a Ateneului Roman, din cadrul Stagiunii de marti seara, ne-a oferit prilejul unui concert cameral, sustinut de Cvartetul de coarde Cantabile.

Infiintat in luna august a anului 2008, acesta este compus din studente ale Facultatii de interpretare din Iasi, respectiv : IRINA MANDRIC -vioara I, studenta in anul I master la clasa lectorului universitar dr. Anton Diaconu, DANIELA NITA -vioara a II-a, studenta in anul II master, la clasa profesorului universitar dr. Bujor Prelipcean, ILINCA SBANTU -viola, studenta in anul IV, la clasa conf. univ.dr.Constantin Stanciu si ALEXANDRA ELEFTERESCU -violoncel, studenta in anul I master, la clasa profesorului universitar dr. Dan Prelipcean. Cvartetul se afla sub indrumarea conferentiarului univ. dr. Constantin Stanciu, membru al celebrului cvartet "Voces".

Chiar daca s-a infiintat doar de un an si trei luni, palmaresul Cvartetului "Cantabile" este impresionant : recitaluri in Iasi, in cadrul unor expozitii de arta, la deschiderea Academiei Române, la deschiderea Zilelor Universitatii "Al. Ioan Cuza", in cadrul Zilelor Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi, la Universitatea "Stefan ce Mare" din Suceava, la Casa de Cultura din Radauti, La Biblioteca Centrala "R.Rosetti" din Onesti, la Filarmonica de Stat din Botosani si pe scena Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacau. De asemenea, a participat la Festivalul Muzicii Romanesti -Iasi, editiile 2008 si 2009, care a reunit formatii camerale din tara, ce au oferit publicului numeroase creatii muzicale contemporane.

In anul 2008, cvartetul "Cantabile" a reprezentat Universitatea de Arte "George Enescu" din Iasi in cadrul proiectului InterArt, sustinand numeroase recitaluri in Germania si Italia, promovand astfel muzica tinerilor compozitori romani.

Recitalul cameral din seara zilei de 17 noiembrie 2009 a cuprins Cvartetul op.76 nr.2 in re minor "Cvartetul cvintelor" de Joseph Haydn, Cvartetul nr.2 de Viorel Munteanu si Cvartetul op.18 nr.2 in Sol Major "Cvartetul complimentelor" de Ludwig van Beethoven.

In ciuda unor impreciziuni de intonatie la vioara I, cele patru tinere muziciene au interpretat cu energie, dar si cu sensibilitate lucrarile, dovedind o tehnica justa si omogenitate. Toate acestea conduc spre concluzia ca vom auzi cu siguranta lucruri frumoase in viitor, despre Cvartetul "Cantabile".

Adriana Nitu