Arhivă : Cronici Înapoi

Concert Al Jarreau la Sala Palatului

Publicat: vineri, 24 Octombrie 2008 , ora 15.59
Cine este domnul Al Jarreau?
Probabil ca multi ar spune doar un interpret de jazz. Altii, avand si mai putine date vor afirma doar ca este interpretul melodiei Moonlight, care a fost o data , demult, genericul unui serial.
Cei care s-au aflat la Sala Palatului sunt cei mai "in tema" pentru ca ei au putut sa descopere un artist desavarsit. Sigur ca si acolo au fost voci care au afirmat ca a fost o sonorizare care nu s-a apropiat de soundul CDurilor sau si-ar fi dorit sa auda acel Al Jarreau de acum 10, poate chiar 20 de ani. Nu cred insa ca cei care iubesc, inteleg si mai ales descopera prin muzica o alta lume pot face astfel de afirmatii.
Ei au vazut , de fapt au simtit un Al Jarreau care se bucura de fiecare sunet, de fiecare idée sonora si transmite aceasta bucurie . Ei au simtit vraja sunetelor si au inteles ca jazzul nu este doar improvizatia, folosita doar pentru a uimi sau doar muzica de ambianta, ci este o alta lume , mai bogata si mai colorata.

Ce ne-a dezvaluit Al Jarreau in 24 octombrie 2008 la București?


Placerea improvizatiei, fie ea clasica improvizatie sau doar joaca serioasa a unor cuvinte repetate care prin ritmul lor si prin sonoritate pot duce la o idee muzicala. In realitate, in contextul spectacolului , un alt mod de a face prezentarile pieselor.6 instrumentisti - trupa lui, fiecare putand fi oricand solist-lider al unei alte trupe - s-au jucat cu sunetele, s-au bucurat de armonii si au conversat sonor.
Ne-a amintit ca umorul poate fi nefortat si lipsit de vulgaritate. Micile glume facute pe scena de instrumentisti sau chiar de Al Jarreau au colorat spectacolul
Dar mai ales, Al Jarreau ne-a amintit ca artistii adevarati, aceia care simt si transmit muzica nu sunt doar interpreti de muzica clasică.
Muzica, ritm si mult umor. O combinatie destul de simpla aparent. Trebuie sa fi insa un adevarat artist pentru a sti sa combini si sa dozezi in asa fel aceste trei ingrediente pentru ca spectacolul sa fie unul desavarsit.
Simona Tanascu