Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marti seara, Filarmonica GEORGE ENESCU - Ateneul Român - Maestri si discipoli

Publicat: marți, 28 Octombrie 2008 , ora 14.31
Decor...

Pe scena Salii Mici a Ateneului, printre lampile rotunde, lânga pianul asezat respectuos lânga perete, si însotita de o mica servieta de piele (asezata inoportun – credeam noi – în cadru) plina cu... corzi de schimb, trona cea mai buna harpa a Filarmonicii, adusa acum o vreme direct de la firma "Lyon and Healy" din S.U.A.
... O ultima repetitie a ...discipolului, un acordaj final al instrumentului, realizat de Maestru...

Si a început recitalul.
Miruna Vidican, absolventa a UNMB, (unde a fost îndrumata de Ioana Nicolescu Roncea si apoi de Ion Ivan Roncea), acum profesoara de harpa la Liceul de Arta „George Enescu” si Scoala de Muzica si Arta Plastica nr.1 "Iosif Sava" a redat pagini din creatia compozitorilor Domenico Scarlatti, Gabriel Fauré si Carlos Salzedo. Instrumentista a intrat în atmosfera actului interpretativ odata cu Impromptu-ul opus 86 al autorului francez, unde a gasit coloratia corecta a arpegiilor, tratând lucrarea, poate, cu un calm aproape rece, uneori. Odata cu Variatiunile de Carlos Salzedo pe o tema în stil antic Miruna Vidican a "intrat în spunere", remarcându-se mai ales în pasajele valurite, în piano, delicate, de o sensibilitate suava.

Dupa pauza...A urmat un mini-recital sustinut de Ion Ivan Roncea, completându-se astfel actiunea sugerata de subtitlul manifestarii: "Maestri si discipoli".
Cu perfectiunea pe care i-o cunoastem, artistul a dovedit înca odata ca, redata de Domnia Sa, "muzica este pe mâini bune", ca sa alegem o exprimare stereotipa... Cele opt Cântece si Dansuri de Ion Caianu, Pavana si Variatiunile de Antonio de Cabezon, Passacaglia de G.F.Haendel, Variatiunile de M.I.Glinka pe o tema de Mozart si Fantezia de Hanuč Trnecek pe teme din poemul simfonic "Vltava"de B.Smetana purtau ascultatorul pe învolburarile, pe linistile de dincolo de note, fiecare sunet vibrând spre auzire totala, întru savurarea definitiva a efluviilor,
pe care ar fi cerut-o, mai ales în ultima parte a vietii, ... exigentul Sergiu Celibidache...

Flori...
Aplauzele, entuziasmate strigate de "Bravo", florile oferite celor doi muzicieni, au fost dovada unui spectacol sonor select oferind acele stari de înaltare de care este atâta nevoie...
Tatiana Ghenuche Galan