Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalului internațional de muzică de cameră Sonoro - “Finale” - penultimul concert în Bucuresti din Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo la Ateneul Român

Publicat: duminică, 9 Noiembrie 2008 , ora 14.13
Ieri seara a avut loc, la Ateneul Român, un nou concert din cadrul Festivalului International de Muzica de Camera SoNoRo.
Acesta a început cu Concerto grosso în re minor de Antonio Vivaldi, cântat foarte clar si precis, un început în care interpretii au putut sa-si etaleze virtuozitatea.

A continuat cu o adaptare pentru doua piane si cvintet de coarde a concertului BWV 1061 de J.S. Bach. Dialogul dintre cei doi pianisti, si anume Diana Ketler si Konstantin Lifschitz, a decurs ireprosabil, cu exceptia unor momente de ezitare.

În a doua parte, Diana Ketler, Daishin Kashimoto si Alexander Sitkovetsky au interpretat 5 piese pentru doua viori si pian de Dmitri Sostakovici, recuperari ale compozitorului rus din muzica sa de film si de balet. Piesele au reprezentat un moment de relaxare între solemnitatea aproape religioasa a concertului de Bach si avântul romantic al cvartetului cu pian nr. 1 de Brahms.
Acesta din urma a fost ultima lucrare a serii, în care Konstantin Lifschitz, Alexander Sitkovetsky, Razvan Popovici si Bernhard Naoki Hedenborg au dat parca toata energia ce le mai ramasese, într-o interpretare plina de patos, aproape furioasa.

Desi intitulat “Finale”, concertul de aseara a fost de fapt penultimul ce va avea loc în Capitala în cadrul Festivalului International de Muzica de Camera SoNoRo. Ultimul, în care vor cânta si participantii la workshop-ul “Sonoro – Interferente 2008”, va avea loc miercuri, 12 noiembrie la Sala “Auditorium” a Muzeului National de Arta al României.
Andreea Chiselev