Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Elena Moșuc

Publicat: miercuri, 17 Ianuarie 2024 , ora 12.08

Elena Moșuc, spectacolul în care sunteți invitată să evoluați pe scena Operei Naționale București are loc joi, 18 ianuarie, chiar cu ocazia aniversării zilei dumneavoastră de naștere. Este vorba, așadar, despre un nou spectacol aniversar pe care instituția vi-l dedică și vreau să vă urez și eu cu acest prilej, puțin în avans, e drept, La mulți ani! și să vă felicit pentru întreaga dumneavoastră carieră de excepție.

Mulțumesc foarte mult! Eu sunt foarte onorată de fiecare dată când am ocazia să cânt la Opera Națională București. Este o instituție de care sunt legată de la începutul carierei mele. Țin minte că în 1991 sau 1992 am debutat aici cu Lucia di Lammermoor și au urmat multe spectacole, mai multe în ultima perioadă. Traviata am cântat de două ori, chiar acum 10 ani, tot de ziua mea de naștere; acesta cred că este al treilea spectacol Traviata. Este un rol superb! Îmi face plăcere de fiecare dată când mă întâlnesc cu Violetta Valery, un personaj complex, foarte interesant, pasional... are și ceva din personalitatea mea și de aceea mă simt foarte atașată de acest rol, un rol pe care l-am cântat cred că de mai bine de 150 de ori pe toate scenele internaționale. Am amintiri foarte frumoase în legătură cu Violetta la debutul meu la Scala din Milano, sub bagheta maestrului Lorin Maazel, sau la Tokyo, sau la Arena di Verona, sau la Barcelona, dar și producțiile din țară au fost foarte frumoase, interesante și îmi fac bine sufletului.

Voi cânta joi sub bagheta mestrului Ciprian Teodorașcu, cu care mă întâlnesc pentru prima dată pe scenă, și alături de colegi cu care am mai cântat - Alfredo va fi tenorul Alin Stoica, baritonul Iordache Basalic va fi tatăl Germont, Flora - Sidonia Nica. Cu fiecare m-am întâlnit fie în spectacole Lucia de Lammermoor, fie Traviata sau Norma, așa că mă simt ca într-o familie.

Sunt foarte recunoscătoare instituției, în special maestrului Daniel Jinga cu care am cântat de foarte multe ori. El este întotdeauna foarte, foarte drăguț; mi-a organizat acum doi ani acea gală la 30 de ani de carieră și acum ziua de naștere. Îmi face bine, mă simt ca acasă aici și vreau să anunț publicul că, după spectacol, voi face o relansare a cărții mele pe care am lansat-o în iunie într-un cadru foarte restrând la Ateneul Român, după un recital. Acum va putea fi și cumpărată cartea mea cu tema "Nebunie în prima jumătate a secolului al XIX-lea", care reprezintă de fapt și teza mea de doctorat, dar este o carte foarte, foarte utilă în special profesioniștilor, mai ales studenților, celor care pășesc pe tărâmul acesta muzical al operei. Dar este o carte utilă și oricărei persoane care dorește să știe mai multe din lumea muzicii. Și, în același timp, voi face și lansarea noului disc pe care l-am înregistrat la începutul lunii august la Casa Lipatti, un disc produs de doamna Alice Barb. La pian a fost doamna prof.univ.dr. Verona Maier, cu care colaborez foarte, foarte bine. Am înregistrat discuri de Lipatti și Enescu și vom face și această lansare.

Invit publicul să rămână după spectacol câteva minute să prezentăm și cartea și cd-ul, pe care apoi vor avea posibilitatea să le cumpere în foaierul Operei Naționale Române București.

Aștept publicul bucureștean să vină la acest spectacol pe care îl voi cânta cu tot sufletul meu, mai ales în această zi aniversară. Mie mi-a plăcut întotdeauna să cânt când am avut ziua de naștere, chiar am cântat foarte multe spectacole. Va fi o nouă provocare și o mare plăcere să ofer publicului acele sentimente și emoții artistice de care are foarte mare nevoie mai ales în zilele de astăzi.

Interviu realizat de Irina Cristina Vasilescu