Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Rafał Wi¶niewski – Directorul Centrului Național al Culturii din Varșovia

Publicat: marți, 22 Noiembrie 2022 , ora 14.50

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică al Europei Centrale și de Est Eufonia se desfășoară la Varșovia în perioada 18-26 noiembrie 2022. Creația muzicală românească a fost inclusă în programele concertelor încă de la prima ediție (George Enescu, Marțian Negrea, Béla Bartók, György Ligeti), iar în acest an s-a înregistrat și prima participarea a artiștilor români, prin prezența Orchestrei Filarmonicii Transilvania conduse de dirijorul Gabriel Bebeșelea.

Mai multe informații despre Festival am aflat de la dr. habil, Rafał Wi¶niewski - Directorul Centrului Național al Culturii din Varșovia:


Pentru început, vă rugăm să ne spuneți care este scopul principal al acestui festival?

De la bun început am dorit să prezentăm muzica din Europa Centrală și de Est. Avem impresia că muzica germană și rusă sunt destul de bine reprezentate în lume, iar Europa Centrală și de Est are multe de oferit. Nu vorbim doar despre Grupul de la Visegrad (Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria), ci și despre Bulgaria și România, precum și despre celelalte țări din sudul Europei. De asemenea, am extins obiectivul festivalului la țările din Letonia, Lituania și Estonia, precum și țările scandinave, deoarece credem că muzica din întreaga regiune nu este bine reprezentată în lume. Avem mari compozitori, maeștri ai muzicii din regiune și suntem extrem de fericiți să le putem prezenta capodoperele. Unul dintre cei mai mari compozitori polonezi este, evident, Frederic Chopin, dar avem și alți compozitori, mari compozitori care au creat în Polonia și unul dintre ei este regretatul maestru Krzysztof Penderecki, care a deschis prima noastră ediție a festivalului. Am invitat și alți mari compozitori ai regiunii și am avut plăcerea să-l avem pe Arvo Pärt, compozitorul eston, iar în această ediție îl vom avea pe Valentin Silvestrov, care anul acesta a fost premiat cu Opus Music Lifetime Achievement Award. Putem spune că ideea principală și scopul principal sunt prezentarea muzicii țărilor din Europa Centrală și de Est, dar fiecare ediție a festivalului are propria temă.


Ediția din acest an este este dedicată Imperiului Austro-Ungar, statelor care au făcut parte din Imperiu. Care sunt planurile de viitor și temele viitoare?

Festivalul trebuie planificat cu mult înainte, așa că avem deja temele principale pentru următorii trei ani. Nu aș dezvălui încă temele, dar deja ne-am hotărât asupra lor.


Știu că de la prima ediție ați inclus muzică românească - compozitori precum George Enescu, Marțian Negrea -, iar anul acesta este pentru prima dată când România este reprezentată și prin interpreții săi (Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca). Care sunt planurile de viitor? Doriți să includeți mai mulți compozitori români și să extindeți colaborarea cu artiștii români?

Credem că România are compozitori extraordinari, atât din ​​trecut, cât și din prezent, așa că nu este o surpriză că includem muzica românească în programul festivalului. Dar, anul acesta am mers până la rezervarea unei curse charter pentru a putea aduce orchestra românească în Polonia. Și aceasta pentru că sunt invitați speciali, și arată și cât de mult îi apreciem pe artiștii români.


Pentru următoarea ediție ați decis deja planurile și temele; este deja planificată și participarea României?

Am încercat tot timpul să nu răspund direct la această întrebare pentru că nu pot dezvălui încă planurile noastre. Dar, fiți siguri că ne vom preocupa ca artiștii români să fie incluși în program. Sper că, după această ediție a festivalului, oamenii își vor dori și mai mult și vor aștepta cu entuziasm și curiozitate următoarea ediție. Vom face tot posibilul pentru ca și în viitor să prezentăm cei mai buni artiști și cele mai bune lucrări scrise de cei mai importanți compozitori.

Interviu realizat de Florica Jalbă