Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Daria Tudor (I)

Publicat: miercuri, 23 Noiembrie 2022 , ora 9.48

În 30 noiembrie, la Bruxelles va avea loc un eveniment muzical dedicat Zilei Naționale a României. Recitalul se desfășoară sub emblema proiectului "Moștenitorii României muzicale" derulat de Radio România Muzical și îi are ca protagoniști pe trei dintre cei mai apreciați tineri artiști români: pianista Daria Tudor, violonista Ioana Goicea și violoncelistul Andrei Ioniță. La finalul evenimentului va avea loc și lansarea unui CD cu program integral Beethoven, produs de Editura Casa Radio. Recitalul de la Bruxelles va fi reluat și la Sala Radio din București în data de 18 decembrie. Pianista Daria Tudor ne oferă detalii despre cele două evenimente și despre planurile sale muzicale.

Daria Tudor, veți susține alături de Ioana Goicea și de Andrei Ioniță un concert în care în program sunt incluse și două partituri semnate de George Enescu. Ce sentimente aveți atunci când cântați chiar de Ziua României un concert (și) cu muzică românească pe o scenă internațională?

Este, într-adevăr, pentru mine o bucurie să cânt Enescu, întotdeauna. Dar, de data aceasta, să cânt Enescu alături de Andrei și de Ioana și să cânt două dintre cele mai dragi lucrări mie din creația lui Enescu, este una dintre cele mai mari bucurii. Acum sper că aceeași bucurie o vor simți și oamenii din sală și sper că lucrurile care nouă ne fac o asemenea plăcere vor fi transmise și la Bruxelles.


Există un atașament special față de compozitorii români sau căutați ceva anume în fiecare lucrare pe care alegeți să o abordați, indiferent de compozitor?

Nu cred că am favorizat vreodată un compozitor doar datorită naționalității, insă am căutat de fiecare dată la un compozitor, în limbajul său, ceva ce mie-mi vorbește pe înțeles. Și așa cum i-am descoperit și pe ceilalți compozitori, așa l-am descoperit și pe Enescu. Limbajul său, în special din ultima sa perioadă de creație, mi-este foarte apropiat și mă bucur că Sonata de violoncel, Sonata a II-a op. 26, se află în programul recitalului.


Pe CD-ul pe care-l veți lansa se regăsește și Trio-ul nr.1 de Ludwig van Beethoven, pe care îl veți interpreta și în concertele de la Bruxelles și de la București. Ne puteți da câteva detalii despre procesul de lucru în vederea înregistrării?

A fost o foarte mare bucurie pentru noi și cred că cu toții am început anul foarte bine; înregistrările au avut loc în prima săptămână a lui ianuarie 2022. Și cred că nu puteam să începem mai bine. Trio-ul se află alături de cele două lucrări de Enescu în programul concertului pentru că odată cu acest concert va apărea și CD-ul, dar, în același timp, Beethoven a fost compozitorul care pe noi ne-a adus împreună cu Triplul concert, așa că nu se putea să continuăm drumul ăsta fără Beethoven.

A fost interesant, a fost obositor, a fost motivant și a fost, probabil, cel mai bun început de an pentru mine.


Aveți și alte planuri care includ muzica românească, pentru viitorul apropiat?

Da. Nu aș vrea să dau prea mult "din casă", dar unul dintre motivele pentru care aceste sonate se află în programul de la Bruxelles și în cel de la București sper că se va materializa în 2023. Deci, da, în planurile noastre ale tuturor există muzica românească.


Credit foto: Mark Taratushkin

Interviu realizat de Norela Liviana Costea