Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Octavian Lup

Publicat: marți, 25 Octombrie 2022 , ora 16.26

 Orchestra "New Hope" va susține în data de 25 octombrie, de la ora 19.15, Concertul Regal caritabil organizat de Fundația Regală "Principesa Margareta" a României. Violoncelistul Octavian Lup, fondatorul orchestrei "New Hope", ne oferă mai multe detalii despre prezența orchestrei pe scena Ateneului Român, într-un interviu realizat de Ioana Țintea.

Domnule Octavian Lup, Orchestra New Hope, va fi prezentă pe scena Ateneului Român, în cadrul Concertului Regal. Cu ce gânduri ați primit invitația de a participa la acest eveniment caritabil?

Cu gândul că munca de a face bine celor din jur este răplătită la un moment dat și pentru mine este chiar o răsplată acest concert, pentru că noi am pornit cu acest proiect New Hope chiar cu ideea de a merge în sufletele oamenilor, în spații neconvenționale, printre altele, spitale de pildă sau zone unde muzica nu are acces așa ușor și oamenii s-au bucurat, oamenii s-au întărit sufletește și iată că a venit acest concert regal care este apropiat din toate punctele de vedere de valorile pe care noi le susținem și le cântăm, că valoarea este, în primul rând, muzica pe care o cântăm, cea mai mare valoare a noastră poate și iată că în compania unora dintre cei mai mari artiști pe care îi avem, orchestra noastră se bucură să cânte la Concertul Regal.


Cu privire la programul de burse Tinere talente, cât de important considerați că este pentru un tânăr artist sprijinul oferit de Fundația Regală "Principesa Margareta" a României?

Nu cred că am cuvinte să exprim cât de important este ceea ce fac cei de la programul burse pentru Tinere Talente și vă mărturisesc că mă uit așa, cu o bucurie nespus de mare la toți cei ce sunt bursieri acolo, de altfel, am avut marea șansă să fiu mentor în cadrul acestor programe și să descopăr atâtea talente minunate, care de acum au facilitat calea spre o carieră așa cum o merită, pentru că cei de acolo de la Tinere Talente se ocupă de ei din toate punctele de vedere și mental și financiar, astfel încât, cred, ceva ce lipsea României și iată că sunt ceva ani buni de când acest program confirmă că este o valoare prin prisma faptului că artiștii de astăzi consacrați au fost, iată, bursieri acolo.


Revenind la seara concertului regal, cum se desfășoară colaborarea cu dirijorul David Crescenzi?

David Crescenzi este pentru mine cel puțin dirijorul de operă pe care aș putea să-l am în față și să cânt cu el poate, într-un spectacol fără nici o repetiție, pentru că are acest dar de a fi extraordinar de precis, de clar. Pe deasupra accentului adorabil de italian care îmbină o engleză, o română și o italiană perfectă, la repetiții face într-adevăr, pe lângă măiestria sa ca personalitate a liricii, claritatea pe care o are în gesturi și cunoștințele sale muzicale fac din fiecare repetiție un adevărat festin.


Programul muzical este alcătuit din pagini ce aparțin genului liric. Cum se încadrează acesta în specificul repertorial al Orchestrei "New Hope"?

Noi iubim în primul rând vocea umană, de aceea toți o imităm, mă refer la instrumentiști, bineînțeles, astfel încât, sigur că este o bucurie să cântăm cu acești minunați cântăreți. De altfel și noi am cântat în zonele unde am fost cu cântăreți de operă, astfel încât se încadrează perfect, dar să nu omitem faptul că îl avem pe Andrei Ioniță, violoncelistul nostru care va interpreta una dintre cele mai frumoase lucrări scrise pentru violoncel și anume Ceaikovski, Variațiunile pe o temă rococo. Eu vă mulțumesc și apreciem în mod deosebit că Radio România Muzical pe care îl iubim este întotdeauna alături de noi.


Interviu realizat de Ioana Țintea