Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ioana Petrea, coordonator al Concertului Regal Caritabil

Publicat: miercuri, 19 Octombrie 2022 , ora 14.20

În 25 octombrie va avea loc la Ateneu Concertul Regal Caritabil, eveniment organizat anual de Fundația Regală ”Margareta a României”, despre care aflăm mai multe de la Ioana Petrea, coordonator al evenimentului.

Doamnă Ioana Petrea, care este scopul organizării Concertului Regal Caritabil?

Concertul Regal Caritabil, organizat în fiecare an de Fundația Regală "Margareta a României" este un eveniment de strângere de fonduri pentru programul național "Tinere Talente", pe care fundația îl desfășoară de peste 14 ani, în sprijinul celor mai promițători artiști români dar care provin din familii cu posibilități materiale reduse.

Noi spunem că este unul dintre cele mai frumoase, dar și cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România, pentru că se desfășoară începând din anul 2008. Fiecare ediție a concertului nostru a adus pe scena Ateneului Român cei mai valoroși muzicieni ai momentului și mari orchestre care, practic, s-au reunit în jurul acestei cauze nobile: susținerea tinerilor artiști români la început de drum.


Cum se desfășoară acest eveniment și cu ce se deosebește el de un concert tipic?

Concertul Regal Caritabil este o experiență în sine pentru publicul care alege să participe - vorbim aici de sponsori, donatori, mentori sau invitați ai Fundației Regale "Margareta a României". Este o experiență regală, să zicem, în primul rând, pentru că întotdeauna participă și Familia Regală a României și personalități de cultură și de artă din România. E un eveniment foarte iubit și foarte apreciat. Cei de la Ateneul Român spun că este chiar poate cel mai frumos eveniment al anului, care se desfășoară în Ateneu, și are un ritual propriu de desfășurare. Întotdeauna concertul începe cu Imnul Regal intonat de orchestră și, în deschidere, Majestatea Sa Margareta, care este președinta Fundației Regale "Margareta a României", are un discurs adresat publicului prezent în sală.

De asemenea, în cadrul concertului este prezentat și un scurt film prin care bursierii "Tinere Talente" sunt aduși în atenția publicului și întotdeauna avem în foaier expoziția de lucrări de arte vizuale realizată de bursierii noștri. Anul acesta, colecția de lucrări prezentată este inspirată din preocupările și pasiunile membrilor Familiei Regale de-a lungul timpului.


Ce înseamnă Proiectul "Tinere Talente"?

Prin programul acesta național, noi oferim un sprijin complex acestor tineri, constând în burse, mentorat și promovare, iar noi, în felul acesta, îi susținem pe acești tineri să își urmeze visul, să-și urmeze calea și să-și construiască o carieră artistică.

Este, vă spuneam, un sprijin complex, o abordare holistică, pentru că oferim nu doar suportul material necesar în achiziționarea de materiale sau instrumente, dar oferim multe oportunități de învățare, de a participa la masterclass-uri și de a cunoaște oameni din domeniul artei, oameni-resursă care-i pot îndruma pe tinerii artiști.


Cum pot contribui cei de acasă sau cei care nu au neapărat posibilitatea de a ajunge în sala de concert în data de 25 octombrie?

Noi ne dorim tare mult ca acest proiect să fie susținut și de cei de acasă și cei care cred în cauza noastră și care cred că România are nevoie de artă pot să se implice trimițând un SMS cu textul "ARTĂ" la numărul 8864. În felul acesta, vor face o donație pe 4 euro pentru Bursele "Tinere Talente".

Interviu realizat de Norela Costea