Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Emanuel Nazaretian, membru al Uniunii Armenilor din România

Publicat: miercuri, 12 Octombrie 2022 , ora 12.47

Festivalul și Concursul Național de Interpretare Muzicală și Compoziție „Mihail Jora" de la Roman se desfășoară în perioada 14-16 octombrie și este organizat de Uniunea Armenilor din România.


Domnule Nazaretian, ce evenimente speciale ați pregătit pentru publicul din Roman la această ediție a festivalului?

Începem festivalul în 14 octombrie, continuă pe 15, iar duminică, pe 16, cei care ne onorează cu prezența pleacă. Suntem la ediția a III-a a festivalului și avem același tipic pe care încercăm să-l respectăm. În prima zi, vineri, după acomodarea invitaților, vom avea o masă rotundă privind personajul principal, Mihail Jora, respectiv viața, personalitatea și opera acestuia. Dar înainte, vom ține un moment de reculegere în memoria morților din urma  războiului pe care îl desfășoară acum Armenia cu o țară vecină. După aceea, vom încerca să ne organizăm. Eu voi ști exact pe ce concurenți contez și câte persoane vor veni abia pe 14 octombrie, la ora 15.00. Apoi ne vom aduna și vom face organizarea astfel încât totul să fie în regulă.

Sâmbătă, între orele 10.00 și 12.00, se va desfășura prima serie de concurenți. La ora 12.00, avem o lansare de carte a scriitorului Varujan Vosganian, care va prezenta ultima sa apariție de anul acesta, la editura „Polirom”. Urmează prânzul, iar apoi a doua și a treia serie de concurenți. Seara, vom avea un spectacol de gală cu personalități importante din arta muzicală și, în primul rând, pe Cosmin Bălean, invitatul nostru care cântă la duduc, un instrument tradițional al armenilor.

Suntem onorați și de prezența Televiziunii Române și de cea a televiziunilor locale și vom transmite evenimentele și pe youtube. Sperăm să iasă bine.


Cui se adresează concursul?

Concursul se adresează tinerilor interpreți vocali și instrumentiști până cu vârsta de până la 23 de ani, iar pentru concurenții la secția compoziție limita de vârstă este de 25 de ani.

Noi mai avem un festival în Roman, „Garabet Ibrăileanu", ce e desfășoară în luna mai și este, de asemenea, un festival important. Pot să subliniez că în primăvară am organizat cea de-a V-a ediție, iar la acest festival se dau Premiile „Omnia”, de Debut, de critică și cel de istorie literară ale Uniunii Scriitorilor din România. Pot spune că avem un nivel bun.

Și la muzică, la Jora, la fel, având în vedere că avem o tradiție la Roman cu cei care s-au dedicat artei muzicale - Paul Ciuntu, Alexandru Zirra... armeni născuți-crescuți în Roman, dar să nu-l uităm pe marele Sergiu Celibidache, care-i tot din Roman. Nu e armean, dar e romașcan de-al nostru. Aproape că fiecare-n parte merită câte-un festival, dar, noi încercăm să rememorăm, să promovăm și să protejăm tradițiile noastre etnice, lingvistice și culturale în orice domeniu. Aici fac legătură și cu legea care a stabilit ca pe data de 12 octombrie să fie sărbătorită Ziua alfabetului, limbii și culturii armene în România.

Avem un juriu deosebit, ce este prezidat de Mihaela Vosganian, profesor universitar doctor de la Universitatea Națională de Muzică din București. Apoi, unul dintre cei mai valoroși critici de muzică din România - Dumitru Avakian, armean de-al nostru, dar și pe Cosmin Bălean de la Filarmonica din Timișoara.

Interviu realizat de Ana Sireteanu