Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu baritonul Sebastian Catană

Publicat: miercuri, 31 August 2022 , ora 14.33

Baritonul Sebastian Cătană s-a aflat și în această vară pe scena Festivalului de la Arena din Verona. Ne-a oferit mai multe informații în cadrul interviului de mai jos:


Mă bucur să ne auzim pe frecvențele postului Radio România Muzical. Aș dori să începem cu impresii la cald despre atmosfera spectacolului Aida de duminică seară, când partener de scenă v-a fost tenorul Jonas Kaufmann, aflat la prima participare într-un spectacol integral de operă derulat la Arena din Verona. Cum a fost acest spectacol care a încheiat participarea dumneavoastră în cadrul festivalului din acest an?

 

A fost un spectacol extraordinar, cu mare succes la public, multă, multă lume care a venit acest spectacol. A fost un mare interes în a-l asculta pe domnul Kaufmann în acest rol. A fost un mare succes, o atmosferă deosebită. Deja din culise se simțea înainte de a începe spectacolul că este ceva deosebit, toată lumea cu o anumită emoție, cum se manifesta... deci da, pot să zic că a fost o seară de neuitat.


O menționez și pe soprana Maria Jose Siri, care a interpretat rolul Aidei; în urma unei modificări a distribuției, numele acesteia a fost comunicat vineri. Iar mezzosoprana a fost Olesya Petrova. 
Privind retrospectiv, cum considerați că a fost această ediție a festivalului în care ați revenit pentru a interpreta două roluri verdiene - Amonasro din Aida și rolul titular din Nabucco?

Eu zic că a fost o ediție foarte plină de evenimente, cu multe spectacole deosebite, cu mare priză la public, cu multe staruri din lumea operei care care au venit la Verona pentru a face spectacole deosebite, dar și cu descoperirea unor tinere elemente. Chiar eu am cântat cu o soprană foarte tânără în Aida, într-un spectacol la sfârșitul lunii iulie, Monica Conesa, pe care aș menționa-o. A fost un festival plin de spectacole foarte captivante și cu surprize. Personal a fost o stagiune foarte frumoasă revenindu-mi două roluri pe care le-am mai cântat de fapt pe această mare celebră scenă, dar în producții diferite și am avut marea onoare să am unul din spectacole filmat și prezentat la televiziunea italiană, pe canalul RAI 3 - Nabucco din 1 iulie. Am avut prilejul să cânt cu colegi deosebiți, cu dirijori deosebiți și sunt foarte fericit pentru această ediție.


Ați avut o agendă bogată pentru această vară, ținând cont și de producția spectacolului Traviata de Giuseppe Verdi de la Opera din Tel Aviv, în care ați interpretat rolul Giorgio Germont, în alternanță cu un alt bariton român, Ionuț Pascu. Așadar, v-ați dedicat creațiilor lui Verdi. Sunt acestea cele mai ofertante pentru vocea dumneavoastră?

Săptămână viitoare voi începe o producție Rigoletto, un alt rol pe care îl iubesc foarte mult. Deci aș spune că da, sunt aceste roluri pe care le fac din operele Nabucco, Traviata, Rigoletto ... sunt rolurile pe care le fac cel mai des și mă simt foarte bine în aceste roluri.


Apropo de Rigoletto, l-ați interpretat cu succes și pe scena operei din orașul natal, Cluj-Napoca, într-un context deosebit. Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de la debutul în acest rol al tatălui dumneavoastră, regretatul bariton Vasile Cătană. Cum a fost pentru dumneavoastră acel spectacol derulat pe scena clujeană?

O, a fost o seară de neuitat! Am cântat în 13 mai anul acesta. O seară de neuitat! Eu întotdeauna când revin la Cluj sunt copleșit de emoții și de sentimente deosebite. A fi pe aceeași scenă, unde ambii mei părinți au cântat zeci de ani, au fost soliști vocali acolo... Bineînțeles, să cânt Rigoletto, care a fost un rol atât de drag tatălui meu, cu care a avut atât de mari succese, atât în România cât și pe multe alte scene europene a fost ceva deosebit și mulțumesc operei din Cluj și domnului director Florin Estefan pentru invitația pe care mi-a făcut-o.


Cum arată agenda dumneavoastră pentru următoarea perioadă?

Revin cu Rigoletto, săptămâna viitoare, la opera din Vilnius, după care mă așteaptă un angajament foarte important cu Filarmonica din Tokyo, unde voi merge să cânt rolul titular din Falstaff cu Myung-Whun Chung; un maestru foarte apreciat, mai ales aici, în Italia, e directorul muzical al Operei La Fenice din Veneția. Rolul Falstaff l-am debutat vara trecută și acum am marea plăcere să-l reiau. Voi reveni în Italia în luna noiembrie cu niște spectacole de Rigoletto și cam așa se încheie anul acesta pentru mine. De anul viitor voi începe din nou cu Opera din Roma, un debut în opera Il tabarro de Giaccomo Puccini și o producție de Trubadurul la Opera din Tel Aviv și o revenire la Arena din Verona, dar și alte proiecte.

Interviu realizat de Florica Jalbă