Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu bas-baritonul Cătălin Țoropoc, președintele Asociației Suonarte

Publicat: miercuri, 10 August 2022 , ora 13.37

În perioada 29-31 iulie, la Slobozia s-a desfășurat Concursul Internațional de Dirijat "Ionel Perlea", organizat de Consiliul Județean Ialomița în parteneriat cu Asociația "Suonarte". Bas- baritonul Cătălin Țoropoc, președintele Asociației "Suonarte", ne oferă detalii despre concurs într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.

Domnule Cătălin Țoropoc, în perioada 29-31 iulie s-a desfășurat cea de-a șasea ediție a Concursului Internațional de Dirijat "Ionel Perlea", în care s-au înscris 30 de concurenți. Pentru început, v-aș ruga să ne spuneți în ce constă specificul acestui concurs.

Specificul acestui concurs devenit internațional acum doi ani, organizat Centrul Cultural Ionel Perlea, susținut de Consiliul Județean Ialomița în parteneriat cu Asociația Suonarte, are specific cele 2 probe pentru a defini divizorul complet - opera, care a fost domeniul cu precădere al maestrului Ionel Perlea și simfonicul. Toate cele trei probe pe care le are concursul sunt desfășurate cu orchestră. Un lucru, la fel, foarte important în cadrul concursurilor de acest gen - are aceste 2 componente, opera și simfonicul și se desăvârșesc într-o finală care le combină și în urma căreia se desemnează câștigătorul.


Ce ne puteți spune despre componența juriului?

Juriul este alcătuit atât din personalități internaționale, în primul rând de cel care a inițiat acest proiect, maestrul Sabin Păutza, un maestru foarte important pentru concursul acesta, alături de personalități ale scenei culturale române și internaționale, la care se adaugă managerii celor mai importante instituții de cultură din țară, cum ar fi Opera Națională din București, Opera Națională din Cluj, Opera Română Craiova, Filarmonica Sibiu. Ne bucurăm de aceste parteneriate care cresc foarte mult nivelul concursului.


Care au fost criteriile pe baza cărora s-a definitivat lista laureaților?

Criteriile sunt împărțite în primul rând în tehnica dirijorală, în tehnica repetițională, în puterea de a transmite, în carismă, în lucrul cu orchestra, de asemenea și orchestrare, premiul pe care îl oferă unui dirijor și aceste lucruri contribuie la departajarea mai exactă a concurenților.


Cum a fost conturată gala concursului?

Gala concursului a fost alcătuită din 2 părți așa cum îi spune și titlul, "Opera & Symfonic Gala" . Prima parte a constituit-o opera începută cu o uvertură, cu uvertura din "La fortza del destino" de Giuseppe Verdi, după care o gală de operă alături de soliști profesioniști ai Operei Naționale din București, ai Operei Naționale din Cluj, precum și tinere speranțe care au legătură cu Concursul de Canto din 29 mai și o parte de simfonic. Noi am făcut acest concept ca o simfonie să fie completă. Anul trecut a fost Simfonia a V-a de Schubert, iar anul acesta Simfonia VI-a Pastorala de Beethoven.


Pe lângă premiile în bani, ce alte oportunități vor avea laureații concursului?

Pe lângă premiile în bani, vor avea ceea ce își doresc probabil, foarte mult și foarte mulți, aceste contracte cu instituțiile noastre partenere, contracte pe care le vor câștiga în stagiunea în care urmează. Și anul acesta am avut bucuria de a găzdui, practic sau a oferi prin partenerii noștri, contracte în stagiunile Operei Naționale, cele pe care le-am amintit, ba chiar și un contract într-un turneu, care constă într-un turneu în Germania, alături de Opera Română Craiova.

Interviu realizat de Ioana Țintea