Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu pianistul Constantin Sandu
În săptămâna 23-31 iulie, Filarmonica Brașov și Liceul de muzică "Tudor Ciortea" vor găzdui cursuri de vară, de perfecționare, dar și de inițiere a tinerilor muzicieni. Acestea se vor desfășura în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului Cultural Internațional "Arta Sonoră". Printre invitații de onoare ai acestui festival se regăsește pianistul Constantin Sandu, șef al catedrei de pian a Școlii Superioare de Muzică și Artele Spectacolului din Porto, Portugalia, care ne-a oferit mai multe detalii despre această săptămână plină de activități artistice în dialogul purtat cu colega noastră, Norela Costea.
Domnule Constantin Sandu, începând cu 23 iulie, vă veți afla în Brașov, pentru o săptămână plină în care veți susține cursuri de măiestrie, dar și un recital. Ce ne puteți spune despre aceste activități?
Voi fi la Brașov. Voi participa la Festivalul Cultural Internațional "Arta sonoră", care este organizat de Asociația Culturală "Arta sonoră", prin doamna profesor Doina Saliu (președinte) și va fi un prilej de întâlnire cu diverși colegi de-ai mei, artiști: pianiștii Vlad Dinulescu, Alina Pavalache Cophignon, Tiberiu Chirănuș, Ozana Alexe, Anta Agavriloae, de asemenea cu violoniștii Florin Negreanu, Raluca Stratulat, percuționistul Alexandru Sturzu, chitaristul Constantin Dumitrașcu și violonistul Constantin Mirea și pe lângă aceasta, cu un grup de tineri muzicieni care vor avea lecții și de asemenea, vor cânta în concerte.
Care este oferta de recitaluri din întreaga săptămână și care va fi modalitatea de acces pentru spectatori?
Concertele vor fi la Filarmonica din Brașov. Deschiderea oficială a festivalului va fi pe 23 iulie, cu un recital de pian Johannes Brahms, susținut de maestrul Vlad Dinulescu și se va încheia pe 31, cu recitalul cursanților de masterclass al doamnei profesor Alina Pavalache Cophignon. În fiecare zi există câte un concert. Eu voi cânta pe 27 iulie. Va fi un concert complex, voi cânta și solo, Tablourile dintr-o expoziție de Musorgski. De asemenea, cu Florin Negreanu vom cânta Sonata a II-a de Brahms. Mai există un concert în duo harpă-vioară, Miruna Vidican-Raluca Stratulat, un concert al Trio "Equilibrium" (Ioana Cojuharov, Mădălina Dima și Marta Claudia Băceanu Tudor). Este un recital pe 26, "De la jazz la clasic", cu Marian Mirea (vioară), Constantin Mirea (vioară), Gabriel Mirea (chitară) și Cristian Mirea (contrabas). Vor fi două concerte ale participanților acestui curs, pe lângă concertul final. Pe 30 iulie vor cânta pianiștii de la clasa domnului Dinulescu și a mea. Pe 29 iulie vor cânta ceilalți cursanți din toate celelalte instrumente. Intrarea este liberă, deschisă publicului.
Ce obiective doresc profesorii să atingă până la finalul acestei săptămâni de lucru?
Un masterclass este mereu un prilej pentru un tânăr interpret de a obține sfaturi, pentru că munca aproape zilnică cu profesorul de instrument, bineînțeles, este partea fundamentală a educației muzicale, a tânărului interpret. Este pentru ei un prilej de a întâlni alți profesori, alte personalități, unii veniți din străinătate. Eu voi veni din Portugalia, domnul Florin Negreanu din Olanda, doamna Alina Pavalache de la Paris, deci este pentru ei un prilej de a întâlni muzicieni din diferite colțuri ale Europei; deși cu toții suntem români, să progreseze și în același timp să se și odihnească, este un pic ca o tabără muzicală. Este o săptămână care îmbină plăcut, atât munca, cât și odihna, totuși suntem în vacanță și au nevoie de așa ceva.
Cu ce elemente de noutate se vor întâlni cei înscriși în această tabără muzicală?
Aș dori să introduc anumite piese noi în repertoriul lor și chiar dacă nu vor reuși să le perfecționeze timp de o săptămână, măcar vom fi la începutul unui drum. Din partea mea ar fi interesant să prezint niște lucrări iberice, atât spaniole cât și portugheze. Încerc să realizez această punte între cele două culturi, să fac cunoscută muzica românească și muzica portugheză în România.