Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu percuționista Irina Rădulescu despre turneul „Marimba - the journey”

Publicat: miercuri, 1 Iunie 2022 , ora 10.28

Irina Rădulescu, vei desfășura în perioada 1-18 iunie Turneul „Marimba - the Journey". Știm că ești singurul artist român din generația tânără dedicat marimbei, instrument nu foarte cunoscut în România. Înainte să discutăm despre lucrările prezentate, care este motivația personală din spatele organizării acestui turneu?

„Marimba - the Journey”, așa cum îi spune și titlul, vrea să prezinte de fapt povestea mea pe care o împărtășesc deja cu acest instrument de aproximativ 10 ani. A fost o provocare pe care mi-am lansat-o pentru că în acești 10 ani de când cânt la marimbă am constatat că întotdeauna contextele au fost camerale și niciodată solo. Și-atunci, am zis că este momentul să mă retrag puțin din activitatea camerală și să mă ocup absolut de marimbă.


Programul prezentat înglobează două direcții: direcția compozitorilor deja consacrați în spațiul internațional și direcția compozitorilor români tineri. Aici îi amintesc pe Sebastian Androne-Nakanishi, Andrei Petrache și George Păiș. Despre lucrările acestora din urmă aș dori să discutăm separat. Cum ai selectat lucrările?

Este o adevărată provocare să alcătuiești un repertoriu cu piese scrise pentru marimbă, pentru că există această mare problemă ... din punctul meu de vedere, poate singura problemă pe care acest instrument o are. El este descoperit relativ recent în forma aceasta modernă de astăzi, așa că în perioada în care s-a întâmplat marea muzică clasică el era un instrument folcloric. Așadar, îi lipsește acest întreg segment de muzică preclasică, clasică, romantică. Nu există repertoriu din aceste perioade importante. Și-atunci, cumva, foarte mulți percuționiști și-au asumat responsabilitatea de a construi un repertoriu, referințele fiind destul de pestrițe pentru că fiecare scrie cu gândul la folclorul țării de unde provine.

Piesele pe care le-am ales sunt lucrări pe care, de fapt, mi-am dorit de foarte mult timp să le interpretez și nu am avut niciodată timp să le abordez pentru că am zis că sunt referințe pestrițe... există muzică de film, există jazz, există și rock, și baroc la un moment dat ... cred că sunt zone pentru toate gusturile.


Cei trei tineri compozitori români - Sebastian Androne-Nakanishi, Andrei Petrache și George Păiș - au dedicat fiecare în parte câte o lucrare pentru Marimba - the Journey. Prin ce se evidențiază fiecare în parte?

Cu doi dintre ei nu sunt la prima colaborare. Cu Sebastian Androne-Nakanishi și cu Andrei Petrache cred că este deja a treia sau a patra colaborare. Toți trei au fost extrem de receptivi. Asta este și frumusețea când lucrezi cu compozitori apropiați vârstei tale, că există această colaborare minunată și fără nici un fel de perdea. Sebastian Androne vine și echilibrează situația printr-un coral extrem de sensibil, iar George Păiș am putea spune că s-a inspirat cumva din folclorul românesc. A realizat o lucrare care se numește Ritualul soarelui și are o energie extrem de pozitivă și foarte multe ritmuri acsace. Lucrarea lui Andrei Petrache este una foarte dinamică, pentru că lui îi place foarte mult să exploateze calitatea asta ritmică a instrumentului și se joacă foarte mult cu acest lucru. Este o piesă pentru marimbă solo, mediu electronic și alte instrumente - cinele, bongosuri... deci, este o lucrare absolut spectaculasă.

Interviu realizat de Maria Isabela Nica