Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu organistul Eduard Antal despre Festivalul ,,Cantus Ecclesiae"

Publicat: vineri, 13 Mai 2022 , ora 13.28


Festivalul Internațional de Orgă ,,Cantus Ecclesiae" se află anul acesta la cea de-a doua ediție, desfășurată în perioada 15 mai - 5 iunie. Domnule Eduard Antal, spuneți-ne, vă rog, cum a luat naștere acest festival?

Acest festival a luat naștere din pasiunea mea pentru o anumită latură a literaturii organistice, aceea a influenței muzicii gregoriene asupra compozițiilor pentru orgă. Există un fenomen extrem de interesant și complex... cum, pornind de la niște teme relativ simple, dar încărcate spiritual, unii compozitori reușesc să descopere sensuri muzicale diverse. Intenția de fond a fost aceea de a aduna cât mai mulți oameni interesați de acest domeniu care să pună împreună descoperirile lor. Un soi de împărtășire spre îmbogățire.


Cum au fost aleși invitații pentru această ediție a festivalului?

Strategia inițială a fot aceea de identificare a perspectivelor pe care vrem să le prezentăm în această ediție, pentru că nu ne-am dorit o înșiruire de concerte, ci am preferat să prezentăm orga în complexitatea sa. Apoi, am căutat muzicienii cei mai reprezentativi, care să prezinte dimensiunile propuse de echipa organizatorică.

Am vrut ca în acest an să avem un masterclass, așa că am contactat un pedagog de referință - Jean-Baptiste Robin. La capitolul improvizație, ne-am gândit la Paolo Oreni, pentru Cineconcert l-am preferat pe Alexandru Catău, iar pentru concertul educativ am apelat la carisma organistului Steffen Schlandt.


Ați menționat prezența unui masterclass susținut de Jean-Baptiste Robin. Cum se desfășoară aceste cursuri de măiestrie și cine poate participa?

Acest curs de măiestrie va ține trei zile. La el vor participa cei șase studenți selectați de Jean-Baptiste Robin la finalul perioadei de înscriere. Acesta va lucra individual intens cu studenții selectați, iar la final va prezenta publicului un concert al absolvenților. Pe lângă acești șase studenți activi, sunt bineveniți toți cei interesați de muzică în general. Cursurile se vor desfășura în perioada 16-18 mai, în intervalul orar 10-17, la orga catedralei Sf. Iosif. Dar, mai multe detalii pot fi descoperite și pe site-ul festivalului, la secțiunea ,,Masterclass".


Prezența baritonului Alin Costea în concertele din 15 mai, dar și 2 și 5 iunie aduce un element nou în raport cu recitalurile de orgă. Cum este alcătuit programul acestor evenimente?

Baritonul Alin Costea va interpreta temele gregoriene ce stau la baza lucrărilor de orgă prezentate în concertele pe care le-ați menționat. Va fi un fel de rememorare a contextului în care a apărut această literatură de orgă, deoarece aceste lucrări provin, în mare parte, din improvizațiile organiștilor în continuarea cântării poporului. Spre exemplu, lucrarea pe care o voi interpreta eu la concertul din 2 iunie, va fi ,,Simfonia patimilor" de Marcel Dupre, lucrare ce are la bază patru imnuri gregoriene, pe care Alin le va intona la începutul fiecărei mișcări a simfoniei.


Din festival face parte și o serie de interviuri - Organcast - disponibilă în varianta online. Care sunt temele abordate și cine participă la aceste podcast-uri?

Aceste podcast-uri sunt ca o reminescență a perioadei online-ului pe care am traversat-o și din care am vrut să păstrăm lucrurile bune. Vor fi 3 interviuri în total, ce vor fi difuzate în fiecare marți a perioadei festivalului, de la ora 20.00, pe paginile de socializare ale acestuia.

În prima săptămână, voi prezenta eu evenimentele festivalului. În cea de-a doua săptămână, invitatul va fi domnul profesor Dan Racoveanu, care va vorbi despre formarea unui organist, iar în utima săptămână a festivalului, va rula un soi de interviu-documentar despre fabrica de orgi de la Hărman.


Cum au fost primite concertele ediției precedente și ce așteptări aveți acum?

Ediția de anul trecut a fost primită foarte bine de către public, în ciuda restricțiilor de la acea vreme, fapt ce ne-a încurajat și motivat să continuăm aventura noastră. Ne-am dat seama că există o cerere foarte mare în sfera aceasta de repertoriu și de aceea am ales ca anul acesta să avem 17 concerte, la toate orgile clasice din București.

Noi sperăm să ne ridicăm la așteptările publicului și să ne bucurăm împreună de frumusețea și bogăția muzicii de orgă!

Interviu realizat de Ana Sireteanu