Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Verona Maier despre concertul-conferință ,,Culorile vii ale sunetelor”

Publicat: luni, 2 Mai 2022 , ora 13.06


Doamnă Verona Maier, sunteți protagonista celui de-al treilea concert-conferință din cadrul proiectului "Muzică pe pâine". Evenimentul din seara de 3 mai este intitulat "Culorile vii ale sunetelor" și va avea loc la Palatul Suțu. Care sunt subiectele pe care le veți aborda?

Din punctul meu de vedere, seara va face referire la ceea ce face, pe de-o parte, obiectul convingerii mele că, vorbim despre cea mai frumoasă zonă, respectiv despre muzica de cameră. Pentru mine, ea este un mod de viață. Nu este doar o preocupare profesională, este o convingere că ea e modul în care învățăm să trăim împreună, în general. Cred că limbajul muzical, dincolo de tainele pe care muzicienii n-au încotro și trebuie să i le cunoască, limbajul muzical se adresează unor oameni care, neavând neapărat o pregătire în domeniul limbajului muzical, fac asocieri. Una dintre asocierile cele mai evidente este aceea pe care o facem cu, în general, culorile. Și când spun culori nu mă refer doar la roșu, galben și albastru - cele trei culori fundamentale, ci mă refer la toate nuanțele și, mai ales, la culorile-stare, respectiv la culoarea tristă, culoarea veselă, culoarea sumbră, culoarea exaltată sau culoarea fragilă.


Care este repertoriul cu care veți ilustra muzical temele abordate?

Vor fi alături de mine o foarte tânără clarinetistă - Ioana Tomescu, și o tânără violoncelistă - Alexandra Căplescu. Ele mă vor ajuta ca, împreună, să scoatem la iveală niște combinații sonore dintre cele mai interesante. Fiecare dintre ele va cânta însoțită sau nu de pian, iar printre lucrările cre vor fi interpretate se numără ,,Salut d'amour” de Elgar, care are o culoare deosebită, sau Variațiunile de Jean Francaix pentru clarinet și pian, care au o multitudine de culori deosebite. Iar împreună, în trei, vom trece fragmentar, din păcate - pentru că seara nu va cuprinde doar muzică, ci și foarte multe gânduri despre ce înseamnă culoarea în muzică - prin Trio-ul op.11 de Beethoven.

Ce ne puteți spune despre cele două invitate ale serii?

Cele două invitate care mă onorează cu prezența constituie, de asemenea, pentru mine un izvor de energie și de permanentă tinerețe - este și aceasta o culoare! Ioana Tomescu este încă elevă în clasa a XI-a la Liceul "George Enescu" din București și este deja un muzician de o profunzime și de o maturitate pe care uneori nu o întâlnim la oameni mult mai în vârstă. Alexandra Căplescu, la rândul ei, violoncelista care ne va însoți, este studentă la master la UNMB și are un mod foarte special de a vorbi cu sunetele. Aș spune că este una dintre cele mai artistice naturi pe care le cunosc, dat fiind faptul că pentru ea muzica este, cu siguranță, un prilej de ascensiune, nu un prilej de statutare a unei poziții sociale, ci este un mod de exprimare pe care-l folosește fără ostentație și cu discreție.

Cu astfel de parteneri nu pot să fiu decât fericită că voi putea să le vorbesc celor care vor fi marți, 3 mai, la orele 19.00, la Palatul Suțu, despre culorile vii ale sunetelor.

Interviu realizat de Ana Sireteanu