Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Măcelaru despre regretatul pianist Radu Lupu

Publicat: miercuri, 20 Aprilie 2022 , ora 11.52

Pianistul Radu Lupu, unul dintre marile nume ale scenei clasice internaționale, memorabil interpret al unor autori precum Beethoven, Brahms, Schubert, Mozart sau Schumann, s-a stins din viață duminică, 17 aprilie, la vârsta de 76 de ani. Domnule Cristian Măcelaru, v-aș ruga să ne spuneți câteva gânduri în aceste momente în care lumea muzicală a suferit această pierdere enormă.

Da, e adevărat! A fost și va rămâne o zi tristă deoarece marele pianist Radu Lupu a avut un impact asupra muzicii și asupra lumii care iubește muzica, global vorbind, un impact extraordinar de profund. Țin minte, eu - copil, ascultând înregistrările lui și dorindu-mi foarte mult să îl ascult live, iar apoi a venit timpul când am ajuns chiar să și colaborăm de câteva ori. Prima colaborare a fost în Philadelphia, iar apoi la Concertgebouw, iar apoi la Gewandhaus Leipzig și, de fiecare dată, a arătat și o bunătate și o frumusețe în felul în care a vorbit cu mine, în felul în care am discutat despre muzică, despre viață, despre lucruri frumoase; mai ales, avea un simț al umorului extraordinar de dezvoltat și de frumos, iar aceste lucruri frumoase toate mi-au revenit în memorie duminică și pe parcursul zilelor care au trecut de-atunci. Mă alătur și eu unei comunități globale de muzicieni sau de fani care, cu toții, îi doresc un drum lin și Dumnezeu să-l ierte!


Deși prezent frecvent pe scenele internaționale, poate în unele momente mai des prezent decât în țară, pianistul Radu Lupu va rămâne emblematic pentru lumea muzicală românească. Cum ar trebui publicul să și-l amintească pe pianistul Radu Lupu?

Cred că cel mai frumos fel în care publicul din România poate să și-l amintească pe Radu Lupu este prin cele câteva înregistrări pe care le-a lăsat. Sunt într-adevăr capodopere. Țin minte că prima dată când am descoperit lucrările lui cu opusurile 118-119 ale lui Brahms, cu Intermezzo-urile lui Brahms, a fost o adevărată revelație. A fost acel moment în viață în care ascultam acea înregistrare și conștientizam faptul că, de fapt, așa trebuie muzica cântată și prezentată. Este un adevăr complet felul în care el înțelegea muzica lui Brahms. Să nu mai vorbesc de Schubert, să nu mai vorbesc de concertele de Beethoven sau de Mozart pe care le-am și interpretat împreună. Nu mai vorbesc de frumosul concert de Bartok, nr.3, la fel. Deci, tot ceea ce a interpretat, ce a înregistrat Radu Lupu - cred că putem să-l onorăm prin a continua să învățăm din ceea ce el ne-a lăsat pentru noi, muzicienii. Iar pentru publicul larg, cred că ar aprecia să știe că este în continuare iubit și înțeles și apreciat pentru efortul și munca pe care le-a depus.

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica