Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu chitaristul Costin Soare

Publicat: miercuri, 13 Aprilie 2022 , ora 10.23

Ca parte a seriei „Muzică pe pâine”, chitaristul Costin Soare și invitata sa, mezzosoprana Claudia Codreanu, vor susține miercuri, 13 aprilie, un concert-conferință sub titlul „Peisaje sonore schubertiene”. Aflăm mai multe despre conferința dedicată lui Franz Schubert, dar și despre seria de conferințe „Muzică pe pâine”, de la Costin Soare:


De ce Schubert?

Pentru că Schubert este foarte apropiat de sufletul meu. De când am descoperit liedurile lui Schubert, acestea m-au răscolit pe interior și căutarea aceasta, analiza lor m-a făcut să descopăr multe lucruri interesante legate de muzica lui Schubert în general, pentru că, firește, din liedurile lui sunt multe trimiteri către lucrările instrumentale. Deci, este o alegere personală foarte profundă și mi-am dorit să transmit acest lucru mai departe și celor interesați să audă povestea liedurilor lui Schubert - un compozitor, din păcate, prea puțin cântat și pe scenele din România.


Aș vrea să ne vorbiți puțin și despre această serie de conferințe - „Muzică pe pâine”.

Este o idee pe care am lansat-o anul trecut, prin intermediul Asociației „Kitharalogos” în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Fundația ACCUMM. E un proiect cofinanțat de AFCN. Ne-am dorit să aducem muzica clasică mai aproape în primul rând de sufletele melomanilor... de fapt, de mintea melomanilor prin explicațiile pe care fiecare lector le aduce în aceste concerte și, firește, să deschidem o portiță și celor care poate nu au avut deloc contact cu acest tip de muzică, dar care sunt curioși să vină să descopere muzica clasică și să se apropie de ea. Consider că acest tip de educație muzicală - pentru că proiectul are și o caravană muzicală ce va merge către copiii din zonele cu acces limitat la cultură - este foarte important atât pentru cei mici, cât și pentru melomani pentru că, în felul acesta, noi ca muzicieni ne vom asigura un public peste 20-30 de ani. Dacă nu-i educăm acum, va fi foarte dificil și oamenii probabil că vor veni în număr din ce în ce mai mic în sălile de concerte. Dar să fim optimiști și să sperăm că toate aceste inițiative - pentru că sunt multe astfel de inițiative în România - vor contribui la formarea unui public care să vină și să iubească în continuare acest tip de muzică.


Ce însemnătate are colaborarea cu muzeografii care vor prezenta obiecte din patrimoniul Muzeului Municipiului București?

Consider că e importantă această deschidere în cadrul fiecărui concert prin prezentarea unui obiect de patrimoniu. Sunt gazdele noastre și m-am gândit că ar fi frumos ca acest tip de colaborare să includă un muzeograf care să vină și să prezinte - în cazul de față, vor fi picturi din patrimoniul muzeului. Ne bucurăm că în deschiderea fiecărui concert oamenii se vor bucura, de asemenea, și vizual de contactul cu o lucrare de artă din patrimoniul Muzeului Municipiului București.

Foto: Mihai Benea

Interviu realizat de Petre Fugaciu