Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dan Popescu și Alexandru Tomescu (IV)

Publicat: luni, 11 Aprilie 2022 , ora 12.59

Wind, water, earth - un turneu ce se încheie pe 12 aprilie la Sala Radio. Lucrări de Dan Popescu, cunoscut antreprenor, interpretate de violonistul Alexandru Tomescu, pianista Sînziana Mircea și violoncelistul Ștefan Cazacu. Biletele la concertul cameral de la Sala Radio sunt disponibile aici

Acest turneu are și alte valențe pentru că trăim într-un context încordat și complicat în care fiecare dintre noi vrea să contribuie într-un fel cu ceva bine ce poate face. Am să vă las pe dumneavoastră, domnule Dan Popescu, să ne spuneți mai multe despre semnificația acestui turneu în acest context.

Dan Popescu: Vedeți, compoziția mea nu a fost programată pentru asemenea momente, deși ea cumva se naște din ultimii doi ani de pandemie și de tot ceea ce a însemnat aceasta pentru societate, cu toată pleiada de trăiri și de emoții, de suferință, poate și de momente de bucurie, de relaxare și de izolare. Și multe dintre piese sunt marcate de aceste trăiri. Piese cum ar fi Torment, Consolacion, Cry for solitude - care fost interpretată împreună cu Omar Massa, și acum, în varianta pentru pian, așa cum a fost pentru prima dată compusă și intenționată pentru pian și vioară. Deci, sunt multe piese care sunt caracterizate de aceste trăiri puternice și de aceste impresii și transformări și chinuri prin care am trecut. Îmi pare oarecum rău să văd că, după ce am trecut prin doi ani de chin, trecem printr-o perioadă cumplită în secolul XXI, în Europa, un conflict armat la poartă, un război, o invazie și cu o dramă uriașă pentru milioane de oameni care se refugiază din propria țară. Și că poate, trăirile pe care le-am simțit în ultimii ani sunt relevante din păcate și astăzi. Nu-mi face o mare plăcere că trăim acest lucru, dar sper ca ceea ce avem de comunicat împreună, atât trăirile și tormentul sau frământările pe care le avem, dar și momentele de visare sau de speranță care se regăsesc, cel puțin, în mintea mea și sper să le putem comunica și publicului împreună, sper ca combinația aceasta să fie atât relevantă, dar să ofere și o plăcere publicului, o dorință de a vedea binele în ciuda tuturor provocărilor, de a vedea speranța. Pentru că, în general, cam toate piesele mele în ultimele note încearcă să scoată în evidență și speranța și bucuria.


Există și un aspect practic, de fapt, legat de o contribuție umanitară pe care l-ați gândit pentru acest proiect.

Dan Popescu: Am decis împreună ca toate CD-urile pe care le vom vinde în turneu să fie donate către o cauză relevantă pentru situația umanitară din Ucraina, și anume să oferim suport atât financiar, cât și prin intermediul relațiilor, cunoștințelor pe care le avem noi, acelor artiști ucraineni care sunt astăzi în România și au nevoie de ajutor.


Alexandru, ca să încheiem într-un ton mai optimist poate, acesta este primul turneu al anului 2022 penru tine, nu? Spune-ne puțin în continuare din programul tău, care sper că pentru 2022 să aducă multe surprize plăcute.

Alexandru Tomescu: Da, și eu sper. Încet, încet, viața muzicală pare să se dezghețe în ciuda proximității războiului. Eu aveam așa, o superstiție, chiar înainte de pandemie, de a vorbi despre proiectele în lucru, despre proiectele aflate în faza de organizare. Și ce știam de pandemie m-a învățat încă ceva și mai dur, că totul se poate schimba de la o zi la alta, de la o oră la alta. Dar, mă rog, trecând peste toate experiențele, toate superstițiile, categoric sunt multe lucruri frumoase care stau să se întâmple. Sper să avem timpul, să avem răgazul oferit de Dumnezeu și de oameni pentru a le putea duce la împlinire. La nivel de turneu, aș aminti proiectul cu Romanian Chamber Orchestra, care se va desfășura undeva la sfârșitul lunii iunie - îl avem alături de noi pe maestrul Cristian Măcelaru - proiect cu multiple valențe: și masterclass-uri, cursuri de dirijat și, evident, și concertele respective. Turneul Stradivarius merge mai departe. Am pregătit un program mai neobișnuit și anul acesta. Aceasta este, de fapt, provocarea în fiecare an, să reinventez întregul spectacol. Vom călători în cât mai multe orașe din România, în multe dintre ele pentru prima dată. Peste vară, și alte concerte în străinătate și, mă rog, stagiunea de toamnă sper să ne găsească cu toții bine sănătoși, întregi.



Interviu realizat de Cristina Comandașu