Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Claudio Cohén

Publicat: marți, 5 Aprilie 2022 , ora 14.30

Orchestra de Cameră Radio susține în 6 aprilie un concert sub bagheta dirijorului Claudio Cohén. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada Braziliei și marchează bicentenarul independenței țării. Detalii despre programul serii și despre prima sa vizită la București ne-a oferit dirijorul serii - Claudio Cohén.


Domnule Claudio Cohén, în 6 aprilie dirijați Orchestra de Cameră Radio într-un concert cu muzică braziliană. Vă aflați pentru prima dată în România?

Da, sunt pentru prima dată în România și sunt foarte bucuros să fiu aici. Dirijez de mulți ani orchestre din împrejurimi - din Bulgaria, Cehia, Germania, dar e prima dată când sunt în România.


Cum a fost primul contact cu Orchestra de Cameră Radio? Cum decurg repetițiile?

Muzicienii sunt profesioniști și cred că le place muzica braziliană. Îmi place această orchestră, îmi transmite o energie bună.


Programul serii este construit în jurul semnificației evenimentului ce va fi aniversat cu această ocazie - bicentenarul independenței Braziliei. Publicul va putea audia, așadar, un program alcătuit integral din lucrări semnate de compozitori brazilieni. Care au fost criteriile după care ați selectat lucrările?

Am încercat să creez o panoramă a muzicii clasice braziliene. Așadar, am ales să încep cu Carlos Gomes - un compozitor din secolul al XIX-lea, din perioada romantică. Carlos Gomes a fost cel mai cunoscut compozitor brazilian de operă, a trăit în Italia și a lucrat la Teatrul Scala din Milano. Lucrările sale sunt foarte cunoscute în Brazilia și în afara granițelor ei. Voi începe cu Carlos Gomes, apoi am ales o lucrare a celui mai cunoscut compozitor al nostru, Heitor Villa-Lobos. Urmează Cláudio Santoro - un compozitor al secolului XX, celebru în Brazilia, care are o creație vastă - a compus multe simfonii, muzică de cameră, electronică, dodecafonică și cu caracter evident național. Am avut chiar oportunitatea de a lucra cu Cláudio Santoro, pentru că el a fondat orchestra pe care o conduc astăzi din postura de dirijor principal și director artistic - Orchestra Simfonică a Teatrului Național din capitala Braziliei.

Am încercat, de asemenea, să includ în program câteva lucrări ale unor compozitori contemporani. Am ales o lucrare semnată de Ney Rosauro - unul dintre cei mai cunoscuți percuționiști ai lumii. El este de origine braziliană, dar derulează o carieră bogată și în afara țării. Am ales o foarte ritmată piesă a lui, astfel încât să arătăm publicului ritmurile noastre braziliene, cu o orchestră mare ce implică instrumente de suflat, percuție și coarde. Vom mai prezenta două lucrări de Alexandre Guerra și de Ricardo Calderoni - cel mai tânăr compozitor din această selecție. Din creația lui vom prezenta Brazilian Lands - o lucrare ce înglobează multiple stiluri ale muzicii braziliene.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu