Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu actrița Roxana Lupu

Publicat: vineri, 1 Aprilie 2022 , ora 10.00


Doamnă Roxana Lupu, reveniți în România pentru a participa la un spectacol sincretic intitulat "Regina Maria: gânduri către țară în vremuri de război", care va avea loc în data de 3 aprilie, la Ateneul Român. Sunteți o actriță binecunoscută pentru personajele regale pe care le-ați interpretat, dar mai ales pentru rolul principal în filmul "Maria - Regina României", lansat în anul 2019.

Ce ne puteți spune despre experiența dumneavoastră în cadrul acestei producții și, implicit, despre exigențele rolului de regină?

A fost o experiență care cred că m-a maturizat foarte mult și artistic, și personal, și psihologic; m-a scos foarte mult din zona de confort și mi-a ridicat ștacheta pentru alte producții pe mai departe. Este o binecuvântare să joci un astfel de personaj complex și complet. Cred că după aceea ești foarte atent ce proiecte îți alegi, pentru că un astfel de rol lasă anumite urme în tine, ca artist. Am învățat foarte multe, sunt foarte recunoscătoare pentru experiență. Cred că asta ar fi, sumarizat, concluzia mea în legătură cu rolul Regina Maria.


În ce constă contribuția dumneavoastră teatrală în cadrul spectacolului muzical de la Ateneu?

Este un spectacol-concert și vor fi pasaje recitative din jurnalul Reginei Maria, iar noi vom pleca de la începuturile vieții sale, de la Eastwell, apoi la Malta, cu familia, apoi cum l-a întâlnit pe Ferdinand, cum s-au căsătorit, cum a venit în România, cum a murit Regele Carol I, războiul ș.a.m.d., culminând cu încoronarea. Pe toate aceste pasaje, intercalate și la un moment dat pe fundal va fi muzica timpului respectiv sau o muzică ce are o legătură cu ceea ce povestesc eu. Și tot spectacolul l-am gândit ca o incursiune în viața reginei, în același timp și recitativ dar și muzical, ca atmosferă, ca sensibilitate a vremii respective. Am încercat să gândim un fel de parcurs filmic, dacă vreți, numai că de data aceasta prin metode exclusiv scenice.


Care este conceptul aflat la baza spectacolului "Regina Maria: gânduri către țară în vremuri de război"? Cum a luat naștere ideea acestui proiect?

Anul trecut, i-am cunoscut pe doi chitariști talentați - Duo Kitharsis - care mi-au propus de fapt să gândim un spectacol pentru centenarul încoronării, care se sărbătorește în acest an. Noi, cumva, am vrut să-l începem de anul trecut, ar au fost restricții și nu am mai apucat. Și, am făsit această oportunitate să-l avem la Ateneu pe data de 3 aprilie, sărbătorind centenarul încoronării, dar și punând accentul pe ceea ce se întâmplă în Ucraina, pe solidaritatea noastră cu cauza Ucrainei și cu românii de acolo, cu refugiații de acolo și... s-au legat toate foarte frumos. Spectacolul chiar se numea "Gânduri către țară în vremuri de război" și cred că sunt mai potrivite ca niciodată aceste gânduri.


Alături de dumneavoastră, pe scenă se va afla și soțul dumneavoastră, Nicholas Lupu, în calitate de solist vocal. Ce ne puteți spune despre îmbinarea actoriei și cântatului în cadrul spectacolului?

Cred că este binevenită. Nicholas, cum ați spus, avea sarcina exclusivă de a interpreta vocal anumite melodii cu pianista noastră și cred că este binevenită această intercalare de arte - muzică, actorie, pasaje recitative. Creează un spectacol complex, care introduce - vrem, ne dorim foarte mult și sperăm noi - spectatorul în lumea Reginei Maria. Adică, dacă mai aveam și o parte vizuală, cred că experiența era completă. Cumva, asta ne dorim. Să fie o experiență completă în care intri într-un alt univers. Din punctul ăsta de vedere suntem foarte entuziasmați și încântați de experiență.

Interviu realizat de Ana Sireteanu