Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dan Popescu și Alexandru Tomescu (II)

Publicat: miercuri, 30 Martie 2022 , ora 9.52

Între 1 și 12 aprilie - turneul Wind, Water, Earth. Lucrări de Dan Popescu, interpretate de violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Ștefan Cazacu și pianista Sînziana Mircea.


Wind, Water, Earth este un concept foarte frumos, ne duce cu gândul la zen, dar presupun că mai erau și alte lucruri în spate atunci când ați ales acest titlu.

Dan Popescu: Sunt trei elemente. Paradoxal, a pornit ideea de la un trio, Wind, Water, Earth, pe care inițial l-am compus pentru flaut, violoncel și harpă și l-am adaptat după aceea pentru vioară, violoncel și pian. Iar această semnificație a celor trei elemente este destul de reprezentativă pentru instrumente, dar pentru mine vântul a venit, cum am spus, din primul contact cu Alexandru pe partea asta de compoziție și de înțelegere a viorii. Apa este elementul prin care mi-am descoperit înclinația, talentul - e datoria publicului să spună dacă am sau nu. Înclinația și pasiunea e mai corect. Clapele pianului, pentru că apa este un element pe care, cumva, îl asociez cu acest instrument. Iar pământul, bineînțeles, e cel care dă corporalitate violoncelulului, e așa de puternic, vibrant, atât de versatil până la urmă. Și, cu toate astea, de-a lungul construcției celor 9 piese care formează turneul și albumul, am descoperit noi valențe, noi combinații între voci. Ideea denumirii turneului a venit poate după ce mi-am auzit operele cântate de cei trei interpreți. De-abia atunci mi-am dat seama că cele trei elemente nu sunt neapărat un instrument sau un alt instrument, ci ele se găsesc în întreaga gândire și emoție și trăiri care sunt în toate piesele la un moment dat, la o anumită voce, apoi poate la altă voce, în anumite momente la toate trei. Și, cumva, post factum, după ce am văzut interpretarea dânșilor atât în sala de repetiții, cât și la înregistrări, mi-am dat seama că acest album, pentru mine, reprezintă o acumulare a unei experiențe poate de viață, transpusă în elementele esențiale - e adevărat, lipsește focul, dar focul cred că l-au adus tot dânșii prin intrepretarea lor.


Wind, Water, Earth este un album care se lansează cu ocazia unui turneu care începe pe 1 aprilie și care ajunge în mai multe orașe din țară. Te las pe tine, Alexandru, să ne povestești puțin despre itinerariu.

Alexandru Tomescu: Da, vom călători în principalele orașe ale țării, și anume Cluj, Sibiu, Brașov, Ploiești și București - unde vom și finaliza turneul. În fiecare oraș vom lansa acest compact disc omonim, Wind, Water, Earth, o coproducție Radio România. Mă bucur foarte mult că avem această ocazie de a oferi publicului, pe lângă emoția trăită acolo, în sala de concert, și posibilitatea de a o lua cu ei acasă. Este unul dintre miracolele secolului XX, de fapt, de care ne putem bucura și astăzi.

Interviu realizat de Cristina Comandașu