Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu organistul Zoltán Horváth, inițiatorul ”Maratonului Bach”

Publicat: luni, 21 Martie 2022 , ora 14.48

Astăzi, 21 martie 2022, are loc la Cluj-Napoca primul "Maraton Bach"; o serie de concerte care se derulează pe parcursul a 12 ore. Evenimentul este menit să marcheze ziua de naștere a compozitorului Johann Sebastian Bach, născut în 21 martie 1685.

Despre acest proiect aflăm mai multe detalii de la Zoltán Horváth, organistul bisericii Pietati și inițiatorul "Maratonului Bach":


Organizați, în incinta Bisericii Lutherane Pietati din Cluj-Napoca, primul maraton Bach; un eveniment menit să îl celebreze pe compozitorul Johann Sebastian Bach chiar în ziua în care s-a născut acesta. O serie de concerte care a debutat în această dimineață la ora 9.00 și va continua până seara târziu, însumând circa 12 ore de muzică. Cum s-a născut ideea acestui proiect?

Pe de-o parte, știm, creația marelui Johann Sebastian Bach face parte din patrimoniul cultural muzical al întregii omeniri, însă o mare parte din această operă a fost lăsată moștenire prin biserica evanghelică lutherană. Multe compoziții ale compozitorului sunt în strânsă legătură cu Liturghia. Din această cauză, ne-am simțit cumva responsabili de a promova creația bachiană și de a păstra vie această tradiție.

Pe de altă parte, clădirea bisericii noastre din centrul Clujului a fost proaspăt renovată din fonduri europene, inclusiv orga fabricată de firma Walker, o adevărată bijuterie. Și, prin această inițiativă, încercăm să ne repunem în circuitul cultural muzical al orașului.


Cum ați gândit alegerea programelor muzicale pentru concertele acestei zile? Am remarcat că printre acestea există și o serie de concerte educative.

Avem două concerte educative - în limba maghiară, începând cu ora 11.00 și în limba română, începând cu ora 12.00 - după dramaturgia doamnei Ștefana Țițeica. Pe această cale doresc să-i mulțumesc pentru tot aportul și sprijinul acordat acestui eveniment care va fi destinat copiilor din clasa a III-a și a IV-a. Așteptăm astăzi peste o sută de copii la fiecare eveniment.

S-a alcătuit un repertoriu destul de variat, preponderent instrumental. De exemplu, creațiile pentru instrumente cu claviatură ale compozitorului le vom putea audia la pian, la clavecin și la orgă. La noi este destul de inedită prezența simultană a celor trei instrumente într-un singur eveniment. Dar vom asculta, bineînțeles, și partite și sonate pentru vioară solo, suite pentru violoncel, muzică de cameră, muzică vocală.

Maratonul se va încheia cu concertul formației baroce a Filarmonicii "Transilvania" din Cluj.


Ați invitat mai mult de 50 de artiști, despre care se menționează în comunicatul de presă că participă benevol, și ați implicat o serie de instituții muzicale din Cluj-Napoca. Vorbiți-ne, vă rog, despre participanți! Cum ați gândit lista lor?

Maratonul are ca parteneri trei importante instituții de învățământ muzical din Cluj - Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima" (vor participa studenți și profesori), Colegiul de Muzică "Sigismund Toduță" și Facultatea de Teologie Reformată și Educație Muzicală a Universității "Babeș-Bolyai". Este primul maraton și noi am apelat la artiștii care, înainte de renovarea bisericii, au mai cântat în concerte organizate la noi și astfel s-a alcătuit programul. Dar avem și invitați: din București vine Duo Aperto, format din Dolores Chelariu și Ladislau Csendes, precum și o organistă din Viena, Windhager-Geréd Erzsébet, care este organista Bisericii Lutherane Evanghelice din centrul Vienei.


Doriți ca acest maraton Bach să devină o tradiție în Biserica Pietati?

Noi sperăm acest lucru. Așa am pornit acest proiect, pe termen lung, și vom vedea reacția publicului și cum se va desfășura astăzi evenimentul.

Interviu realizat de Florica Jalbă