Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Valentin Șerban despre concertul 'Seară scoțiană' susținut la Sala Radio

Publicat: vineri, 18 Februarie 2022 , ora 9.26

Violonistul Valentin Șerban, câștigătorul Concursului Internațional "George Enescu", va concerta vineri, 18 februarie, alături de Orchestra Națională Radio dirijată de Rumon Gamba.


Valentin Șerban, veți susține vineri, 18 februarie, un concert simfonic alături de Orchestra Națională Radio. Cu ce se deosebește colaborarea cu orchestra radio față de cele cu alte orchestre împreună cu care ați mai evoluat?

În primul rând, repertoriul. Pentru că Fantezia scoțiană de Bruch este foarte rar cântată și sigur că colaborarea cu Orchestra Națională Radio nu poate fi decât fantastică cu așa muzicieni buni și cu așa dirijor. Chiar ieri, la repetiție, m-am bucurat alături de Rumon Gamba de o citire împreună foarte, foarte reușită și abia aștept concertul!


Concertul se intitulează Seară scoțiană. În acest context, după cum ați spus, veți interpreta Fantezia scoțiană de Bruch. De când face parte această lucrare din repertoriul dumneavoastră?

Am învățat-o recent, de câteva luni, dar mi-am dorit de foarte mulți ani. Din păcate, neavând ocazia să o pot programa, a trebuit să aștept. Dar de-acum, cu siguranță, o voi cânta foarte des.


Dirijorul concertului va fi Rumon Gamba. Tematica și programul serii le-ați ales împreună?

Nu. Eu am propus Fantezia scoțiană de Bruch și dânsul a venit cu cealaltă propunere, pentru Mendelssohn. Așa s-a format un program foarte frumos și tematica asta deosebită. Cumva, se completează deși sunt foarte diferite și Mendelssohn poate că a avut o viziune mult mai amplă asupra simfoniei, el fiind în Scoția înainte de a compune simfonia. Bruch a ajuns acolo abia după ce a scris Fantezia scoțiană. El a avut acces doar la mai multe volume cu cântece populare scoțiene. Dar cred că este îndeajuns de variat și de captivant programul pentru concertul de vineri seară.


Pe afișul concertului regăsim alături de numele dumneavoastră mențiunea "câștigător al Concursului Internațional George Enescu". Ați susținut numeroase concerte după ce ați obținut premiul, în 2021. Ce impact a avut Concursul Enescu în viața dumneavoastră, ca violonist?

Cred că orice premiu, pentru orice instrumentist sau artist, este un pas înainte. Este un semn de recunoaștere și asta a fost și pentru mine - recunoaștere și apreciere și, să zicem, o propulsie foarte bună în carieră. Am multe concerte, mult mai multe decât înainte și mă bucur enorm să am această șansă.

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica