Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Răzvan Rădos - Invitatul Săptămânii în Perpetuum mobile

Publicat: miercuri, 16 Februarie 2022 , ora 9.21

Marți, 15 februarie 2022, dirijorul Răzvan Rădos a fost Invitatul Săptămânii în Perpetuum mobile. A vorbit despre proiectele Corului de Copii Radio, acum, după reluarea activității ansamblului în sala de repetiție. Despre provocările din pandemie, despre repetiții on-line, despre proiectul "Prayer" - susținut în luna mai de Corul de Copii Radio - dar și despre colaborările cu ansamblurile Canticum și Corul Regal, în dialogul purtat cu Lucian Haralambie.


În studioul Radio România Muzical, acum, Răzvan Rădos - dirijorul Corului de Copii Radio. Bun găsit, Răzvan!

Bine te-am găsit.


Ai venit să vorbim despre proiectele ansamblului pe care îl dirijezi. După o lungă pauză, reluați activitatea. E drept, o pauză, e bine de meționat, întreruptă de o prezență în Festivalul Internațional George Enescu, dar în toată această perioadă dificilă pentru toată lumea, voi ați avut de suferit, îndrăznesc să formulez așa, pentru că întâlnirile au lipsit. Cum ați avut voi de manageriat, echipa care păstorește Corul de Copii Radio, acești doi ani?

Aș spune, cu mai mult efort. În primul rând psihologic, pentru că aceasta ne-a lipsit cel mai mult. După cum știi, un cor este obișnuit să-și trăiască această viață de familie din repetiții și asta a lipsit și a trebuit să inventăm această metodă de a lucra în online. Aceasta este mult mai greu, pentru că este foarte greu să te sincronizezi și să cânți armonic atunci când lucrezi pe platforme online, dar pot să spun, așa cum ai menționat și tu am reușit să pregătim niște repertorii dificile, spun eu, pentru Festivalul Enescu și am reușit, tot în pandemie să pregătim material pentru un disc cu muzică pentru copii, care o să apară probabil la anul sau să vedem când găsim timp să ne distrăm.


Ce cuprinde acest disc?

De la lucrări de Laurențiu Profeta până la muzică de la îndrăgite producții cinematografice pentru copii.


Acum care este efectivul Corului de Copii Radio? S-au produs modificări în toată această perioadă?

S-a micșorat puțin, pentru că o parte dintre ei au crescut și din păcate cei doi ani nu le-au mai dat răgazul să urce pe scenă. Vin încă destul de mulți copii din grupa pregătitoare și în curând pregătim un proiect prin care să aducem tot mai mulți mici artiști aici la Radio pentru a se juca în cor, așa cum ne place să spunem, atunci când venim la grupa pregătitoare. Credem că ansamblul o să fie cât mai curând în scenă, la potențialul cu care am obișnuit publicul.


Și ajungem la subiectul interviului de astăzi. În luna mai, în tradiția Corului de Copii Radio pregătiți un proiect. Este vorba de muzică religioasă, muzică sacră din câte mi-ai spus tu chiar înainte să intrăm în acest interviu. Te las pe tine să ne spui mai multe despre proiectul din luna mai.

Știi cum pornesc proiectele la Corul de Copii Radio, cu diferite idei care patronează un an întreg, să zic așa. Ei bine, ne-am gândit că după pandemie, un proiect dedicat căutării divinității ar fi potrivit pe scena Sălii Radio, pornind de la muzică gregoriană și trecem prin foarte multe tipuri de manifestări culturale în care oamenii l-au căutat pe Dumnezeu. Mă refer aici la muzică gospel, la muzică bizantină și la multe alte tipuri de incantații, să spun așa, din multe tradiții. Rămânem însă cât mai mult în zona creștinismului și cred eu că va fi un spectacol apreciat, cu atât mai mult cu cât el va cuprinde multimedia, va conține înregistrări care vor lega aceste piese într-o poveste frumoasă.


Așadar va fi un spectacol complet, nu doar un program, în care tu vii în fața corului...

Exact. Vom avea aceasă desfășurare gândită în scenă, astfel încât, cei care vor fi în sală sau cei care vor urmări spectacolul, să trăiască alături de noi o poveste.


Ținând cont de faptul că vorbim de muzică religioasă este un spectacol doar pentru sala de concert sau poate fi mutat și într-un alt loc, să spunem, o biserică?

Da, chiar este gândit ca să fie susținut în cât mai multe lăcașuri de cult din țară. Noi avem deja câteva invitații în câteva mari orașe și credem că el va fi foarte bine primit, în primul rând în marile noastre centre universitare, Iași, Timișoara, dar și în alte orașe care au niște catedrale minunate.


Ce urmează după acest proiect din mai pentru Corul de Copii Radio, atât cât ne poți spune, bineînțeles, în momentul acesta.

Mereu când sunt invitat să vorbesc despre activitatea corului de copii, încerc să fac un slalom printre a spune mult și a spune puțin. Pot să spun că în lunile care urmează pregătim o producție discografică foarte specială, marca Corul de Copii Radio. Pot să spun că pregătim un atelier coral dedicat micilor cântăreți pe care Radioul îl va adăposti și pe care Corul de Copii Radio îl va patrona. Ne vom ocupa de mici cântăreți pentru a-i transforma, iată, în artiști veritabili la Corul de Copii Radio și desigur, avem deja mici alte proiecte programate și pentru anul acesta și pentru primăvara anului viitor.


La toată această agendă, deja încărcată, se alătură și două ansambluri cu care tu lucrezi în acest moment. Primul este Canticum, ansamblul pe care îl dirijezi de câți ani?

Din 2015.


De șapte ani, împliniți în 2022. La fel, care este primul proiect cu ei?

Canticum s-a dedicat în pandemie, cercetării. A căutat niște partituri, niște muzici cu care este foarte fericit să apară pe scenă, mă refer aici la prelucrări de jazz, gospel, soul și alte cântece, cum ar fi muzică din producțiile cinematografice cu care credem și sperăm să fim pe una dintre scenele bucureștene până în luna aprilie sau mai.


Răzvan Rădos, 2022 este anul revenirii tale în fața Corului Regal, ansamblu pe care l-ai format în urmă cu 10 ani alături de tineri studenți, pe atunci pedagogie muzicală, dirijat de cor, colegii noștri, pe scurt. Cum s-a întâmplat această revenire în fața Corului Regal?

Această revenire emoționantă, pentru că îmi dă prilej de multe amintiri foarte frumoase. După cum cred că s-a mai spus, probabil, Corul Regal își alege dirijorii prin vot democratic, după modelul marilor orchestre și îi invită la pupitru pentru perioade determinate de timp. Asta am făcut și eu în primii trei ani de existență ai ansamblului. Iată acum, printr-o invitație, până la urmă, oficială, dar care pornește de la membrii ansamblului, mă văd din nou într-o colaborare foarte frumoasă și sperăm și fructuoasă cu acest cor de tineret, cu acest cor de tineri muzicieni, care își propun să promoveze acest minunat gen coral în fața marelui public din România.


Ați început repetițiile luna trecută, la început de ianuarie, vă pregătiți pentru un eveniment diplomatic. Mâine (n.r. miercuri, 16 februarie 2022), așadar, va avea loc debutul la al doilea mandat, hai să formulăm așa, în fața Corului Regal. Dar, 2022, cum spuneam, este un an aniversar. Ce pregătiți pentru stagiunea de 10 ani?

Corul Regal, încă de la înființare, a avut apariții foarte frumoase în evenimente diplomatice, așa cum este și cel la care vom participa mâine. Însă, în același timp, preocuparea coriștilor și a mea este să venim în fața publicului cu concerte de cât mai multă popularitate. Acest lucru se va întâmpla, atât în vară la Ateneul Român, cât și în luna mai, printr-un concert aniversar, printr-o serie de concerte aniversare dedicate acestor 10 ani, în care vom relua desigur lucrări pe care le-am făcut și eu în prima parte din anul 2012, atunci când am înființat, dar și alte lucrări pe care ei le-au învățat și le-au cântat atât de frumos alături de ceilalți dirijori care au trecut pe la pupitrul ansamblului.


Unde putem vedea programele complete pentru concertele viitoare? Pe pagina de Facebook Corul de Copii Radio este un exemplu, Ansamblul Canticum are o pagină oficială, la fel și Corul Regal.

Corul Regal de asemenea, aș adăuga faptul că în curând, pentru data de 7 mai, Radiodifuziunea Română, aparatul Radiodifuziunii Române va pune la dispoziția publicului, biletele pentru acest eveniment - Prayer, pe care Corul de Copii Radio o să îl povestească pe scena Sălii Radio.


Rămâne de pe acum deschisă invitația în luna mai de a reveni în studio și de a vorbi mai multe, atunci când vom putea spune și mai multe despre acest proiect. Răzvan Rădos, mulțumesc mult pentru prezența în Perpetuum mobile și mult succes în acest nou an, 2022.

Mulțumim.