Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Berti Barbera invitat la Perpetuum Mobile în dialog cu Gabriel Marica

Publicat: joi, 27 Ianuarie 2022 , ora 11.09


Invitatul săptămânii la Perpetuum mobile este actorul, muzicianul și realizatorul de emisiuni radio și tv Berti Barbera.

Bună seara, Berti!

Bună seara!

Berti Barbera realizează, după cum știți dragi ascultători, emisiunea Jazzy Hour la Radio România Muzical. Postul nostru împlinește anul acesta 25 de ani. Berti Barbera, de când colaborezi cu Radio România Muzical?

Așa, în ceața memoriei, mi se arată emisiuni pe care eu le făceam la sfârșitul anilor '90. În '98, '99 făceam emisiuni, dar mai întâi am făcut la România Tineret când încă emitea în eter. Și a urmat după aceea o onorantă propunere din partea Radio România Muzical de a face o emisiune... care a avut mai multe denumiri, mai multe profiluri și, de peste zece ani, ar trebui să mă uit în arhive ca să-ți dau datele mai exacte, acest tip de emisiune. Ideea este că sunt încântător de mulți ani de când eu am această fluentă, frumoasă și benefică colaborare cu România Muzical. Și nu o spun deloc de complezență. Sunt foarte încântat că de atâta vreme, în mod continuu, am posibilitatea să împart veștile bune pe care eu le primesc din muzică și albumele pe care le am în colecția personală. Și sunt noutăți, pentru că la Jazzy Hour, în completarea albumelor clasice și a istoriei jazz-ului atât de bine documentate la Radio România Muzical, eu vin cu apariții ale anului curent. Dacă am intrat în 2022, și anul ăsta o să ascultăm albume noi, albume care apar în 2022 din partea unor artiști care au legătură cu limbajul lărgit al jazz-ului, care în o sută și ceva de ani s-a dezvoltat, a căpătat mai multe limbaje, a asimilat platforme de improvizație. Vorbim de swing, de jazz, de influența blues-ului în jazz-ul american, vorbim de ceea ce se întâmplă în Europa, de ascensiunea fabuloasă a artiștilor din Scandinavia, care au venit cu sonoritățile lor. Și tot acest fenomen îl observ fascinat și mă bucur că reușesc să-l ilustrez la Jazzy Hour săptămânal, cu noutăți de la artiști foarte tineri sau legende. Toți au loc în același creuzet și mă bucur foarte mult că reușesc să fac acest lucru, mai ales că atâta vreme cât emisiunea continuă, acest lucru este benefic, este apreciat.

Este apreciată încântătoarea ta stare de realizator de emisiuni de radio. Are priză la publicul Radio România Muzical. Dar nu neapărat despre acest lucru aș vrea să vorbim noi în principal, ci despre starea ta de scenă, adică aceea de muzician interpret, pentru că mâine vei susține la Sala Radio un concert special. Practic, îți vei aniversa ziua de naștere pe scenă, nu-i așa?

Exact. Acesta este aspectul special, deși sunt mai multe motive de celebrare. Dar, înainte de toate, nu cred că exista o ocazie mai bună să sărbătoresc vârsta de 50 de ani. Un concert cu Big Band-ul Radio la Sala Radio e cam tot ce-mi puteam dori. Propunerea a venit, cumva, într-un moment în care eu mă întrebam ce fac de ziua mea, organizez ceva, nu organizez, fac în familie, mă duc la un club și dau acolo un concert... Propunerea asta a venit și nu se putea mai bine. Va fi un concert cu Big Band-ul Radio în care vom cânta piesele noastre pe care le-am mai cântat până acum, dar vom adăuga și un repertoriu orientat spre swing, spre jazz care, reprezintă și tendința pe care o am pe viitor, cu orchestra și cu Ionel Tudor. Îl voi avea invitat pe Nicu Patoi. Este cel mai vechi colaborator al meu și cel cu care am cele mai multe albume la activ. Vom avea un moment împreună, vom avea un moment cu el și cu orchestra. Mi-a fost dificil. Normal era să mă gândesc la mai mulți oameni cu care am punctat existența mea muzicală în 30 de ani, dar e complicat, pentru că a găsi sau a face partituri pentru orchestră într-un timp atât de scurt e, practic, imposibil. Și am adunat resursele pe care le aveam pentru a puncta acest eveniment care celebrează viața, celebrează o vârstă rotundă atât de viață, cât și de activitate muzicală. Cânt ce-mi place, va fi public, vor fi prieteni. De fapt, practic, publicul așa cum e, în condițiile date...

De pandemie...

Da. În condițiile date, sala va fi ocupată în proporție de 30%.

Dar, cu siguranță, vei avea mai mult public la postul Radio România Muzical, pentru vă vom transmite live acest concert, cât și pe internet.

Da. Am anunțat câțiva prieteni care n-au putut veni, sunt pe recepție. Cu atât mai mult mă bucur că la 50 de ani am cea mai mare petrecere și numeric, ca număr de invitați, și ca semnificație. E un motiv să-i încurajez pe toți, să-i invit să celebrăm viața înainte de toate.

"50 and swinging", nu, așa se numește acest concert.

"50 and swinging" Eu m-am gândit să se numească 50, dar mai era și varianta asta care înseamnă pulsația swing-ului, acea alternanță între contractare și relaxare care, practic, reprezintă un ritm și-n viață, nu doar în muzică. "Swinging"... pentru că rămâne una dintre pulsațiile mele preferate în muzică; ritmic, mă simt foarte bine și, cum spuneai la început, scena pentru mine este locul unde mă simt cel mai bine, cel mai sigur, locul unde deși e nevoie de multă concentrare și niciodată nu mă tem de asta, este locul unde poți să dai ce ai mai bun. Decantat, cumulat, să aduni ce-i mai bun din tine... și, sigur pe tine, exact în locul unde nu poți fi sub nici o formă alterat de nimic. Tu ești cel care poate să transmită ceea ce publicul își dorește, o stare bună, și să creezi acel flux care întotdeauna se formează între muzicieni și public. Întotdeauna, pentru mine asta este cel mai important lucru, să împart aceste momente în care eu mă simt cel mai bine, cel mai sigur pe mine.

50 de ani. Dacă tragi linie, ești mulțumit? Artistic vorbind, măcar.

Și dacă nu sunt mulțumit, la ce ne ajută?! Evident că sunt foarte mulțumit, dar, înainte de toate, sunt recunoscător pentru faptul că am reușit în acești 30 de ani de carieră să duc mai departe pasiunea pe care o am de mic copil și convingerea că nu am cum să dau greș, că orice-ar fi, orice fac, dacă fac ce-mi place și cu pasiune, cumva, undeva ajunge... ceva, cumva se întâmplă. Și bineînțeles că s-au întâmplat lucruri care să-mi dea starea de satisfacție, de mulțumire, altele - nu. Evident, e un ciclu care cuprinde absolut toate emoțiile și întâmplările. Și sus, și jos... este cum nu se poate mai bine. Și, de asta, elementele de mulțumire, greșelile din care am învățat se transformă toate într-o recunoștință. Nu am absolut nici un motiv să mă lamentez, nu am acele accese de primadonă în care tot timpul se întâmplă ceva și vai, ce rea e lumea, nu! Viața oricum e nedreaptă și trebuie să scoatem ce avem mai bun din ea, să folosim ce avem - educație, inteligență, talent, muncă... să ajungem să scoatem ce avem mai bun ca să reușim la un moment dat să avem pentru ce să fim recunoscători. Și, Slavă Domnului, am pentru ce să fiu recunoscător. Da, e un moment în care pot să trag o linie și să spun mulțumesc.

Să privim și spre viitor. În afară de o nouă ediție Jazzy Hour - emisiune pe care o puteți asculta marțea, de la ora 20.00 și, în reluare, sâmbăta, de la ora 18.00 - ce urmează pentru Berti Barbera, muzicianul, după concertul de mâine?

Întotdeauna-mi doresc concertul proxim, următorul concert să iasă bine, pentru că dacă iese bine, publicul mai vrea și orchestra mă primește din nou cu plăcere. Pentru că, pe lângă alte intenții, vreau să continui acestă experiență extraordinară de a cânta cu un ansamblu numeros, puternic, organic, cu care să am un schimb de experiență și de bună intenție și de talent. Vreau să fac un recital de jazz cu orchestra radio. Dacă tot m-ai întrebat, intenția mea merge și mai departe, în direcția Orchestrei de Cameră Radio, pentru care am un repertoriu care vizează mari piese și mari artiști din zona pe care hai să o numim pop, dar pop nu e neapărat un gen muzical, este un limbaj cu adresare generalizată, deloc simplificată, pentru că o experiență de genul ăsta presupune foarte multă concentrare și cunoaștere muzicală. Sunt întotdeauna foarte încântat de această idee. Urmează, bineînțeles, concerte... Sper să intrăm în oricare normalitate ar fi, să ne adaptăm și să intrăm, să revenim la concerte, să am în continuate posibilitatea să cânt cu Nicu Patoi, să ne prezentăm albumul de blues. Vor fi, iarăși, experimente și ca percuționist. Am vreo două fișiere deschise... poate, poate, la un moment dat, reușesc să public o carte. Nu-ți mai spun, că probabil și tu ești în aceeași situație, cu teancuri întregi de cărți și discuri pe care urmează să le aprofundez. Mi-ar mai trebui vreo cinci vieți! Dar, dacă păstrăm proporțiile, viitorul arată foarte bine dacă ar depinde numai de mine. Așa că mă concentrez doar pe ceea ce pot controla, mă bucur de orice invitație și încerc să nu mai amân, să nu mai las nimic și să profit de orice moment de a celebra ceea ce știu să fac, relația cu cei din jur și să rămână niște rezultate - o carte, un disc, un concert bun, o contribuție la ceea ce înseamnă lumea din care fac parte, mișcarea, fenomenul pe care-l observ din interior. Lucrul ăsta mă face să fiu foarte încrezător și să cred că și de-acum înainte o să-mi propun să fac lucruri de care să ne amintim cât mai mulți cu plăcere.

Berti, îți urez anticipat La mulți ani! Sunt sigur că mâine, în sală, vei primi aplauze și urări și din partea spectatorilor.

Interviu realizat de Gabriel Marica