Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviul zilei la Musica viva: violonista Irina Mureșanu și pianista Valentina Sandu-Dediu

Publicat: miercuri, 15 Decembrie 2021 , ora 11.32

În cadrul ediției cu numărul 48 a Festivalului Internațional "Craiova Muzicală", organizat de Filarmonica Oltenia, este programat astăzi un recital susținut de violonista Irina Mureșanu, muziciană stabilită în Statele Unite ale Americii și pianista Valentina Sandu-Dediu, pe care o cunoașteți prin prisma amplei sale activități muzicologice îmbinată, iată, cu cea interpretativă. Mă bucur să le am în această dimineață invitate prin telefon pe cele două muziciene, pentru că ele se află deja la Craiova și, din câte știu, se pregătesc de repetiție.

Bună dimineața!

Bună dimineața!


Aș dori să încep discuția noastră întrebând-o pe doamna Irina Mureșanu cum se simte la revenirea în România?

Irina Mureșanu: Am fost la București și acum aproape o lună pentru Festivalul SoNoRo. Această vizită a fost după un lung hiatus cauzat de nimic altceva decât de o "mică" pandemie, cum știm cu toții. Am revenit cu mare drag și, de data asta, sunt enorm de fericită să am asemenea colaboratori. Pentru că alături de Valentina este și compozitorul Dan Dediu. Noi suntem, de fapt, trio.

Pentru că ați menționat pandemia, aș dori să vă întreb cum a fost această perioada pentru dumneavoastră în Statele Unite ale Americii?

Irina Mureșanu: Este o întrebare la care aș putea avea un răspuns foarte lung, dar vă dau un răspuns scurt. Eu sunt o persoană optimistă și întotdeauna încerc să găsesc lucrurile bune dintr-o situație grea. De fapt, pentru mine a fost o perioadă creativă într-un sens foarte diferit decât cel cu care mi-am petrecut ultimele două sau trei decenii. A fost o perioadă foarte bună, în general. Nu cred că auziți asta de la toată lumea.


Da, în ceea ce privește muzicienii, părerile sunt împărțite. Am realizat niște interviuri pe această temă în perioada pandemiei și mulți dintre cei cu care am discutat se bucurau de faptul că au avut mai mult timp pentru a înregistra, pentru a studia, pentru a face lucruri pe care altfel nu ar fi avut timp să le facă, așa că înțeleg perspectiva pozitivă a răspunsului dumneavoastră.

Aș vrea să o rog pe doamna Valentina Sandu-Dediu să ne vorbească despre programul recitalului propus astăzi publicului craiovean. Este un recital care trece prin mai multe epoci și culturi muzicale.

Valentina Sandu-Dediu: Așa este. Este un program pe care l-am gândit amândouă, Irina cu mine, pentru că aveam un scop final al recitalului, și anume lansarea unui CD pe care l-am realizat noi două în urmă cu câțiva ani, dar care, iată, a apărut în 2021, apropo de pandemie. Cred că un lucru pozitiv a fost faptul că ne-am găsit toți trei timpul să ascultăm fonotecările și să ducem la bun final acest disc de autor Dan Dediu. Deci, am pornit de la acest disc de autor și vom cânta fragmente din lucrările aflate pe disc. Iar între aceste fragmente, Irina a propus o călătorie muzicală prin stiluri și compozitori foarte diferiți - de la Ciaccona de Bach până la Piazzolla - pentru ca publicul să fie familiarizat și, în același timp, să fie fericit cu ce aude. Familiarizat cu sonorități mai noi, dar și să aibă confortul că aude lucruri pe care le știe


Vă rugăm, doamnă Mureșanu, dacă doriți să completați.

Irina Mureșanu: Sigur că da. Fragmentele din lucrările lui Dan Dediu pe care le vom interpreta sunt legate de personaje, personajele fiind animale mitologice (piesa se numește Bestiar Mitologic), în care vom avea o mandragoră, un sfinx și un hipogrif, care se alătură în piesa întreagă unui dragon, unui grifon și unui unicorn. Piesa cu care vom deschide recitalul se numește Don Giovanni/Juan - acolo vom avea personajele binecunoscute din opera lui Mozart și poemul simfonic de Richard Strauss. Și m-am gândit la faptul că Ciaccona, alături de celelalte piese - Recitativo și Scherzo de Kreisler, o piesă de un compozitor persan pe nume Reza Vali, compozitorul chinez Bright Sheng, Piazzolla - care fac parte dintr-un alt proiect și disc al meu numit "Patru în jurul lumii", de fapt, personajele sunt diversele culturi muzicale.


Doamnă Valentina Sandu-Dediu, știu că această colaborare cu violonista Irina Mureșanu este nu doar una profesională și că la baza ei stă o prietenie. Pentru dumneavoastră, ați spune că este mai ușor să cânți cu o persoană atât de apropiată? Este de altfel o experiență pe care o aveți și atunci când cântați cu domnul Dan Dediu sau când cântați muzica dumnealui. Și îi voi pune această întrebare, bineînțeles, și doamnei Mureșanu!

Valentina Sandu-Dediu: Ce să vă spunem, dacă ne întrebați pe noi două, sigur că ne leagă o prietenie veche. Dar prietenia noastră s-a sedimentat tocmai prin faptul că am cântat împreună. Am descoperit amândouă - și cred că pot să spun asta și cu asentimentul Irinei, pentru că ea a scris în mod foarte frumos acest lucru și în coperta CD-ului de care vorbeam - că avem o relație... cum să vă spun, sigur că poți să studiezi în duo la muzică de cameră, poți să cânți decenii întregi mult împreună și să dezvolți o relație importantă de partener de duo sau de partener cameral. La noi două a fost instantanee. Avem o înțelegere și acum. Noi nu ne întâlnim ani de zile, însă ne ajung două repetiții ca să ne punem împreună ca-n vremurile bune, atunci când studiam multe ore în Conservatorul bucureștean, uneori ghidate de domnul Dinu Ciocan. Deci, într-adevăr, ne leagă o prietenie veche, o colaborare veche și aș vrea să vă spun că trebuie să-i mulțumesc Irinei și public, pentru că atunci când a fost ideea acestui recital la Craiova, eu am invitat-o să vină și să cânte, iar ea a insistat să cântăm împreună. Eu am făcut diverse schițe, dar ea nu s-a lăsat și bine a făcut. M-a repus la pian, am repetat ieri o dată și am aceeași plăcere să o simt alături. E o relație care nu depinde foarte mult de timp și de spațiu, e acolo unde e


Doamnă Irina Mureșanu, pe dumneavoastră cum vă influențează această frumoasă legătură extra-muzicală, să-i spunem?

Irina Mureșanu: Evident, aș putea să copiez răspunsul Valentinei, dar findcă suntem la radio, pot spune că suntem, efectiv, pe aceeași lungime de undă. Este un lucru care nu se învață și care este, poate, secretul fiecărui duo, fiecărui ansamblu de muzică de cameră... este un lucru aproape inexplicabil, dar real.

Și foarte frumos, de altfel. Doamnă Mureșanu, veți concerta și vineri, la Craiova. Aș dori să vorbim și despre acest lucru. Va fi un concert ce încheie Festivalul "Craiova Muzicală" și un eveniment care marchează și 117 ani de la primul concert al Societății Filarmonice din Craiova. Am văzut că veți cânta celebrul Concert nr.1 de Max Bruch, precum și Rapsodia română nr.1 de George Enescu, într-un aranjament pentru vioară și orchestră de Cristian Lolea. Vă rog să ne spuneți mai multe.

Irina Mureșanu: Acest aranjament făcut extraordinar de Cristi Lolea a fost comandat de mine acum mai mult de zece ani, pentru o orchestră de coarde cu care cântam la Boston. Repertoriul pentru vioară și orchestră de coarde este de fapt foarte, foarte limitat și m-am gândit la această versiune dat fiind faptul că, din păcate, nu există Concert de vioară de George Enescu - există anumite piese terminate de alți compozitori. Dar m-am gândit că, mai ales pentru atunci, pentru publicul american, ar fi fost o variană amuzantă a acestei Rapsodii nr.1, în care l-am rugat pe Cristi Lolea să facă o punte înspre o cadență ce imită de fapt cadența pe care lăutarii o cântă... unul din cântecele folosite de Enescu este Ciocârlia. Iar această cadență imită sunete ale unor diverse păsări. Este un moment care, de fapt, iese din rapsodie și, într-un fel, justifică acest aranjament pentru vioară și orchestră de coarde.


Le mulțumesc doamnelor Irina Mureșanu și Valentina Sandu-Dediu pentru această intervenție în direct și le urez mult succes pe scena Filarmonicii din Craiova, unde sunteți invitați să ascultați recitalul de astăzi și concertul de vineri.
Interviu realizat de Andreea Kiseleff