Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Gabriel Bebeșelea

Publicat: marți, 30 Noiembrie 2021 , ora 14.46

Ziua Națională a României este sărbătorită la Sala Radio printr-un concert susținut de Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova, reunite sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. În postura de solist, publicul îl va putea urmări pe violoncelistul Andrei Ioniță. Detalii despre eveniment și despre programul serii ne-a oferit dirijorul Gabriel Bebeșelea.  

Pe 1 decembrie reveniți la Sala Radio pentru un concert dedicat Zilei Naționale. Orchestra de Cameră Radio, pentru care sunteți un colaborator frecvent, va concerta împreună cu Orchestra de Cameră a Republicii Moldova. Este pentru prima dată când vă veți afla la conducerea acestui ansamblu?

Da, cu Orchestra de Cameră din Republica Moldova nu am mai colaborat, dar din câte știu eu este o orchestră extrem de împământenită în tradiția muzicală est-europeană și mă bucur foarte mult să colaborez cu cei care își desfășoară activitatea în Sala cu orgă din Chișinău, o sală extrem de bună, cu o acustică foarte plăcută.


Știm că în general acordați o importanță deosebită alegerii programelor. De data aceasta există un concept care leagă lucrările ce vor fi interpretate?

Bineînțeles. Chiar dacă poate la prima vedere nu este sesizat acest fir roșu care conectează toate lucrările este vorba despre un program pe care l-am gândit dintr-o perspectivă a multiculturalității spațiului actualei Românii. Ne-am dorit să atingem cât mai multe puncte care ne conectează și care ne unesc pe noi în România și din punctul meu de vedere, multiculturalitatea este poate cel mai important aspect și cel mai important câștig pe care 1 Decembrie ni-l aduce.


Împreună cu violoncelistul Andrei Ioniță, solistul serii, v-ați aflat pe scenă pentru prima dată anul acesta, într-un concert susținut la Filarmonica Transilvania din Cluj-Napoca. Cum descrieți colaborarea cu muzicianul?

Andrei Ioniță este un muzician de un rafinament și de o sensibilitate aparte și pot să spun că sunt sigur că Haydn-ul pe care o să-l interpreteze în compania Orchestrei de Cameră Radio va fi unul special, pentru că îi cunosc foarte bine apetența și aplecarea spre detalii, lucru care nu poate decât să înfrumusețeze și care nu poate decât să aducă un plus de energie acestui concert.


În 6 decembrie veți avea un concert împreună cu Orchestra Română de Tineret, violonistul Valentin Șerban și violoncelistul Ștefan Cazacu dedicat de asemenea, Zilei Naționale a României. Vă rog să ne oferiți mai multe detalii.

Este vorba de un concert în Dubai, la expoziția mondială, unde mă bucur foarte mult că o să revin la pupitrul Orchestrei Române de Tineret cu un repertoriu bazat de data aceasta tot pe multiculturalitate, dar pe multiculturalitate europeană, integrând muzică românească în cadrul acestui repertoriu.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu