Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Andrei Stănculescu, dirijorul Corului de Cameră Preludiu

Publicat: vineri, 19 Noiembrie 2021 , ora 10.04

Corul de Cameră Preludiu susține luni, 22 noiembrie 2021, un concert la Catedrala Sf. Iosif din București. Ansamblul evoluează sub conducerea noului său dirijor, Andrei Stănculescu, într-un program dedicat Sfintei Cecilia. Despre semnificațiile acestui eveniment ne-a vorbit Andrei Stănculescu, dirijorul Corului Preludiu, în interviul următor.

22 noiembrie este data concertului în care te vei afla la conducerea Corului de cameră Preludiu, într-un eveniment dedicat Zilei Sfintei Cecilia. Care este semnificația acestui moment pentru tine și pentru ansamblu?

După cum probabil că bine știți, Sfânta Cecilia este un martir venerat în bisericile catolice, ortodoxe, anglicane, lutherane. Legenda spune că, în ciuda jurământului său de castitate, părinții ei au încercat să o forțeze să se căsătorească cu un nobil păgân. În momentul acela, în noaptea nunții, Cecilia se retrage undeva și începe să se roage, în inima ei cântă și recită psalmi. Legenda spune că apare un înger care-i spune că o va proteja. Cecilia îi spune viitorului ei soț că are un înger de partea ei și că îl roagă din suflet să-i respecte decizia și, astfel, Valerian - căci așa-l chema pe nobilul păgân - este convertit și el la creștinism. În felul acesta, muzica cumva o protejează pe Cecilia și, mai departe, Cecilia devine protectoarea muzicii.

Semnificația ar fi că acest prim concert cu mine la pupitru în fața Corului Preludiu în București să fie un concert protector pentru tot ce va urma să vină.


Să vorbim despre programul serii. Știm că ai o preferință pentru lucrările mai rar interpretate pe scenele românești. De data aceasta, ce vom putea audia?

Repertoriul ales propune o îmbinare de lucrări din literatura universală; alternăm creațiile laice cu cele religioase, flancate fiind de diafanul imn semnat de Benjamin Britten - Imnul Sfintei Cecilia. Începem de la da Vittoria și mergem în istoria muzicii, trecem prin Bach, Mozart, Bruckner, Ravel, Rheinberger, Poulenc etc. Practic, facem din nou o incursiune în istoria muzicii laice și religioase.


Pe afișul concertului figurează câteva nume de soliști. Te rog să ne vorbești în câteva cuvinte despre colaborarea cu aceștia.

Toți soliștii fac parte din Corul Preludiu - Alina Bosovici, Victoria Burdea, Gabriela Ieșan, Daniel Ghirvu, Marius Nine și Cosmin Melinte. La orgă îl avem pe fabulosul organist Eduard Antal, organistul Catedralei Sf. Iosif din București, iar la pian... fabulosul pianist Flavian Chitic, care a și semnat aranjamentul uneia dintre piesele pe care le interpretăm în acest concert.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu