Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Lois Muntean

Publicat: luni, 15 Noiembrie 2021 , ora 10.15

Stagiunea de marți seara de la Ateneul Român le va aduce în fața publicului de mâine, de la ora 19.00, pe trei dintre laureatele celei de-a XX-a ediții a Concursului Internațional "Remember Enescu" - violonistele Lois Muntean și Sofia Smărăndescu și mezzosoprana Adelina Cociobanu.

Mai multe informații aflăm de la violonista Lois Muntean:

Ești laureata celei de-a XX-a ediții a Concursului Internațional "Remember Enescu", obținând Premiul I al Secțiunii vioară, Premiul special "George Enescu" pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări enesciene și o vioară realizată de lutierul Eugen Ceaikovski, oferită de Catia Rădulescu. O frumoasă performanță pentru care te felicit! Cât de mult valorează pentru tine aceste premii?

Vă mulțumesc pentru felicitări! Premiul acesta a valorat foarte mult pentru mine deoarece mi-a dat oportunitatea de a participa la concertul de marți seara și mă bucur foarte mult. Acesta mă ajută în visul meu de a deveni o violonistă cunoscută.


Așa cum spuneai, participarea la Concursul Internațional "Remember Enescu" ți-a adus și oportunitatea recitalului de marți. Cum ai primit invitația de a cânta, bănuiesc că pentru prima dată, pe scena sălii mici a Ateneului Român?

Vă dați seama că m-am bucurat foarte mult! Nu mă așteptam să cânt. Îmi doream de mult timp, de când eram mică, să am posibilitatea de a cânta la Ateneu și nu mi-am imaginat că Dumnezeu mă va ajuta să-mi îndeplinesc visul așa de devreme.


Vei cânta, din ce-am văzut în program, Balada de George Enescu, Introducere și Rondo Capriccioso de Camille Saint-Saens și partea I din Concertul în mi minor de Felix Mendelssohn. La pian se va afla profesorul tău acompaniator, Victor Andrei Părău, de la Liceul de artă "Ion Vidu" din Timișoara, unde tu ești elevă în clasa a VII-a, la clasa profesoarei Cristina Dan. Ce anume îți place la fiecare lucrare în parte și cum ai dori să fie receptată de public?

La Balada de George Enescu îmi place foarte mult liniștea pe care o inspiră și asta aș vrea să inspir și publicului. La Introducere și Rondo Capriccioso m-a atras eleganța sunetului, tipic franțuzească. La Concertul de Mendelssohn mi-a plăcut virtuozitatea instrumentală. Eu cred că munca interpretului este să creeze imagini sonore. Doresc să redau publicului exact ce-și dorește compozitorul.


Sunt piese alese împreună cu doamna profesoară, ai avut și tu sugestii în ceea ce privește repertoriul sau este ceea ce ți-a recomandat dumneaei?

Eu mi-a dorit de mult timp aceste piese și dumneaei mi-a îndeplinit și această dorință. Pe această cale vreau să-i mulțumesc și doamnei profesoare Cristina Dan, care este o reală binecuvântare pentru mine zi de zi, și, de asemenea, domnului profesor acompaniator Victor Părău, cu care e o mare plăcere să cânt pe scenă de fiecare dată.


În jurului Concursului Internațional "Remember Enescu" s-a aflat și Cristina Comandașu - redactor șef Radio România Muzical, care a decis să te propună din partea postului nostru pentru Concertino Praga, unul dintre cele mai importante concursuri dedicate micilor muzicieni (până în 16 ani), organizat de Radiodifuziunea Cehă și derulat în ultimii ani sub auspiciile Uniunii Europene de Radio. Cum este pentru tine - o surpriză neașteptată sau un vis împlinit? Aveai în gând să ajungi la acest concurs la care, de-a lungul timpului, au participat violoniști precum Mihaela Martin sau Alexandru Tomescu?

Pentru mine este și o surpriză neașteptată, dar și un vis împlinit. Nu mă așteptam să particip la acest concurs de talie mondială la care au participat și domnul Alexandru Tomescu, și doamna Mihaela Martin.


Din câte am remarcat, vioara e centrul universului tău (m-am uitat un picuț pe contul tău de Facebook); totul se învârte în jurul ei, inclusiv pasiunile tale pentru poezie și compoziție. Am remarcat o poezie pe care ai dedicat-o viorii pe care o descrii ca fiind un vis minunat cu un sunet dintr-o altă lume, care te absoarbe și astfel uiți de griji, condiția fiind să cânți din suflet. Și am ascultat și acea temă cu variațiuni, compusă drept cadou pentru profesoara ta de vioară. Povestește-ne puțin despre aceste pasiuni ale tale... din jurul viorii!

După cum ați remarcat, am compus și acea poezie. Îmi place foarte mult vioara! Este universul meu, este pasiunea mea, iubesc să studiez și este o mare bucurie pentru mine. Sunetul viorii simt că mă conduce în altă lume minunată. Iar acea compoziție am compus-o pentru profesoara mea de vioară, pe care o îndrăgesc și am avut inspirație de fiecare dată, în fiecare an, când i-am compus doamnei profesoare de ziua ei. O îndrăgesc și am simțit să îi compun. Vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru că el mi-a dat acest talent și el m-a ajutat să ajung aici. Fără el nu aș fi reușit! Mi-a dat putere de studiu și mi-a dat acest talent!

Interviu realizat de Florica Jalbă