Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Monica Isăcescu despre site-ul casedemuzicieni.ro

Publicat: marți, 2 Noiembrie 2021 , ora 10.56



Astăzi, 2 noiembrie, se va lansa un nou site, casedemuzicieni.ro - un proiect al Asociației Opus cofinanțat de Primăria București prin Arcub, în cadrul Programului "București - oraș deschis 2021".

Monica Isăcescu, ce vor găsi vizitatorii care vor intra pe acest site?

Vor găsi un oraș în miniatură, un oraș muzical, alcătuit din imobile cu povești întinse pe decenii sau aparțiând istoriei recente, care au fost locuite pentru perioade variabile de timp de muzicieni importanți ai Bucureștiului. Sunt case cu atmosferă deosebită (într-unele din ele au avut loc întâlniri ale elitei intelectuale) sau apartamente de dimensiuni mici, care au fost transformate - prin prisma ocupației locatarilor lor - în case de creație. Unele dintre ele, prea puține din păcate, poartă plăcuțe care atrag atenția trecătorilor că în acel spațiu a locuit o personalitate muzicală. Însă, de cele mai multe ori, aceste plăcuțe nu există așa că, împreună cu echipa Proiectului "Case de muzicieni" încercăm să repunem pe harta culturală a Bucureștiului - la propriu - aceste case. Iar ideea de hartă a orașului nu am folosit-o doar ca pe o metaforă; pe site-ul casedemuzicieni.ro va exista o hartă pe care sunt marcate locurile în care cei plecați la plimbare pe străzile capitalei pot găsi casele în care au locuit compozitori, pianiști, violoniști, muzicologi, critici muzicali, dirijori ș.a.m.d., cariera fiecăruia dintre aceștia fiind prezentată pe paginile site-ului. De asemenea, fiecare casă este descrisă din punct de vedere arhitectural și mă bucur să vă spun că sunt imobile deosebite, cum ar fi casa pian a Aureliei Cionca și Căminul Nottara - două spații proiectate de același arhitect, Victor Ștefănescu - sau imobilul Florescu, în care a locuit Maria Tănase, blocurile în care au avut apartamente Dimitrie Cuclin și Viorel Cosma… toate acestea proiectate de arhitectul George Damian. Descoperirile despre care vă vorbesc îi aparțin unei tinere arhitecte cu care mă bucur foarte mult că am colaborat în acest proiect, se numește Andreea Mihaela Chircă, și tot ei îi aparțin și descrierile caselor ce vor fi postate pe site.

Tot pe casedemuzicieni.ro, vizitatorii pot citi un articol minunat, semnat de fiica dirijorului George Georgescu, doamna Ioana Georgescu-Răileanu, care a și sprijinit financiar proiectul alături de BRD, și câteva interviuri-document, interviuri unicat cu fiicele compozitorilor Pascal Bentoiu, Aurel Stroe - doamnele Ioana Bentoiu și Raluca Brumariu, respectiv cu sora compozitorului Tiberiu Olah, doamna Edit Gogolac, și cu compozitorul Dan Dediu, acesta din urmă, din perspectiva de discipol al maestrului Ștefan Niculescu. Din aceste interviuri am aflat cum valurile istoriei au influențat alegerea locuințelor în care au locuit maeștrii, ce obiceiuri aveau când compuneau în aceste case, cine le trecea pragul, care era atmosfera… lucruri interesante, neștiute și care dau viață cumva, din nou, acestor case.

Am reconstituit toate aceste elemente cu ajutorul unei echipe din care au făcut parte Daniel Ivașcu - grafică și web design, arhitecta drd. Andreea Mihaela Chircă - redactor al revistei Iglu, fotografa Andra Aron și colegii mei muzicologi de la Radio România Muzical - Ștefan Costache, pertenerul meu de proiect, și semnatarii textelor Ioana Marghita, Larisa Clempuș, Petre Fugaciu și Irina Vasilescu.

Este important de precizat că site-ul va avea și o versiune în limba engleză, ceea ce-l face accesibil turiștilor aflați în trecere prin capitală, dar și tuturor celor interesați de patrimoniul material și spiritual al Bucureștiului; iar traducerea a fost realizată de fosta noastră colegă de la Radio România Muzical, Maria Monica Bojin.


Cum se va desfășura lansarea site-ului pe 2 noiembrie?

Prin parteneriatul pe care-l avem cu Muzeul Național al Literaturii Române, ne bucură faptul că vom putea să marcăm lansarea site-ului printr-un eveniment găzduit în Casa memorială "Anton Pann", aflată pe Strada Anton Pann, în ziua în care se împlinesc 167 de ani de la moartea compozitorului, cântărețului de strană, culegătorului de folclor Anton Pann. Astfel că, mâine, la ora 16.00, vă așteptăm în acest spațiu special împreună cu Formația Imago mundi, care va susține un scurt concert. Evenimentul va fi transmis în direct audio și video pe pagina de facebook a principalului nostru partener media, Radio România Muzical, dar și pe paginile de facebook Case de muzicieni și cea a Casei memoriale "Anton Pann".

Interviu realizat de Petre Fugaciu